avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arbore crescut langa hotarul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arbore crescut langa hotarul vecinului

Buna ziua,
As dori o parere legata de o problema pe care o am cu un vecin.
Concret, in curtea acestuia exista un arbore < nefructifer> care si-a intins coronamentul astfel incat a intrat curtea mea cam 2-3 metri, iar toamna toate frunzele cad , evident in curtea mea. Am incercat sa am o discutie cu vecinul dar fara folos, acesta refuzand sa taie respectivele crengi. Am auzit ca distanta fata de hotar ar trebui sa fie de cel putin 2 metri, in cazul de fata copacul este pe la vreun metru si ceva fata de gardul meu si cam la aceeasi distanta fata de trotuar, unde de asemenea s-au intins crengile iar pietonii circula pe carosabil. Nu vreau sa tai eu crengile care imi intra in curte pentru a nu accentua conflictul. As dori sa stiu ce ar trebui sa fac pentru rezolvarea problemei.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2023
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: atentu , utilizator 11:19, 7 Iulie 2023
Codul Civil-parte integrantă din Lege 287/2009
Art 613
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Bună ziua,

Potrivit art. 613 Cod civil:
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Mulţumesc la toată lumea pentru răspunsurile oferite !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copac langa hotar lazarlivia lazarlivia Este voie sa fie lasat un frasin sa creasca lipit de hotar, umbrind curtea vecinului si toata frunza cazand la vecin ? (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ ... Tunaru Guța Vasile Tunaru Guța Vasile Bună ziua, Pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ 25 cm de gardul dintre proprietăți respectiv la 5 m de intrarea dinspre strada , se ... (vezi toată discuția)