avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua ,
venirea pe lume a unui copil ar trebui sa fie un lucru extraordinar , numai ca eu si prietena mea (viitoare sotie ) am intampinat problema, si anume :
are 2 luni lipsa pe cartea de munca deoarece angajatorul nu a binevoit sa ii inregistreze CM cand trebuia , si o alta problema este ca are contractul de munca pe 4 ore deoarece prietena mea l-a semnat in alb si nu stia ca va fi trecut program de 4 ore ( desi ea munceste normal )

In cele 12 luni din conditia de primire a indemnizatie se i-au in calcul si perioada de 4 ore lucrata sau trebuie sa aiba numai 8 ore in CM ,
Iar in privinta celor 2 luni lipsase pot face unele demersuri la ITM sau Casa de pensii ptr a plati cotizatiile necesare indepliniri conditiei de "12 luni "
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:00, 27 Noiembrie 2009
1. Legea nu precizeaza daca este vorba de program complet (8 ore pe zi) sau program redus. precizeaza numai ca sa ai venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
2. Stagiile de cotizare obtinute prin contracte de asigurare cu Casa de Pensii nu se iau in calcul pentru cele 12 luni necesare pentru a primi indemnizatia de CCC.
3. Va redau din Normele metodologice de aprobare a OUG 148/2005 pentru a verifica daca va incadrati in prevederile acesteia:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
4. Pentru cele doua luni lipsa ati putea sa incheiati cu cineva o conventie civila de prestari servicii si sa platiti din urma impozitul le Fisc.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
se poate incheia conventia tot la acest loc de munca unde este ( ca si cand ar fi fost proba de lucru ) fara ca acestia sa aiba ceva probleme la ITM adik nu au predat conventia la timp sau asa ceva ?
1. Conventia civila de prestari servicii (CCPS) nu este sub jurisdictia Codului muncii si nu se inregistreaza la ITM.
2. CCPS este sub jurisdictia Codului civil, se inregistreaza la Fisc si se plateste impozit pe venit. CCPS aduce un venit profesional supus impozitului pe venit.
3. Se poate incheia si la acest loc de munca daca conducerea unitatii este de acord.
Va multumesc pentru raspuns si promptitudine !
Buna ziua! am si eu o problema,sunt studenta la zi an 2 si sunt insarcinata in luna 4.As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia privind cresterea copilului,am auzit fel si fel de pareri iar cu legislatia nu reusesc sa-i dau de capat.Astept un raspuns cat mai repede posibil,va multumesc!

Alte discuții în legătură

Venituri luate in calcul pentru indemnizatia de crestere si ingrijire copil oanaj oanaj Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de crestere si ingrijire a copilului: sunt insarcinata, am sa nasc in luna aprilie 2010. Sunt ... (vezi toată discuția)
Cic 2 ani Vioreld Vioreld buna ziua. stiam ca pt a beneficia de indemnizatia de concediu ingrijire copil trebuie ca in ultimile 12 luni sa lucrezi 12. Daca in aceste 12 luni sunt si ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/posnatal mihaela zarnescu mihaela zarnescu Buna seara, as vrea sa imi spuneti daca sotul meu poate beneficia de indemizatia de crestea copilului in cazul in care el cotizeaza la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)