Buna ziua.Sora mea lucreaza infirmiera ,la un spital de stat.In ultima vreme se simte extenuata din cauza programului de lucru,care eu cred ca nu este unul normal.De exemplu inainte lucra o zi de la 7 dimineata la 7 seara,a doua zi de la 7 seara la 7 dimineata apoi statea acasa timp de 2 zile si tot asa si la un anumit interval satea 3 zile consecutiv in liber.Ceva 12 cu 24 .De cateva luni de zile insa programul de lucru este asa:o zi de la 7 dimineata la 7 seara,a doua zi de la 7 seara la 7 dimineata,apoi sta doar o zi acasa dupa care iar la serviciu.Asistenta sefa care face programul de lucru ,cand sora mea s-a plans de acest program a raspuns ca sunt multi pacienti si ziua care ar trebui sa stea in repaus o cheama la o asa zisa dublura sa nu fie pe schimb doar o infirmiera sa nu poata face fata la nr.de pacienti si ca o sa le dea liberul candva cand au nevoie.Dar intr-o zi cand s-a anuntat un control in spital si sora mea trebuia sa se duca la o astfel de dublura,a fost anuntata sa nu mai vina la serviciu si sa stea acasa.De aici a tras concluzia ca ceva nu este in regula cu acest program de lucru epuizant. Dca se plange ca turele sunt dese i se spune sa-si caute de lucru in alta parte. Va rog sa-mi spuneti care este programul legal de lucru si unde sa se adreseze.Mentionez ca mai sunt cateva colege ale surorii mele in aceasta situatie,fata de alte protejate ale asistentei sefe.Va multumesc anticipat !
Codul Muncii
Art. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.