avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cesiunea de creanta versus novatia prin schimbare de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cesiunea de creanta versus novatia prin schimbare de debitor

Pe langa diferentele evidente, in sensul ca novatia stinge obligatia, inlocuind-o cu una noua, pe cand cesiunea de creanta transmite obligatia existenta, cu accesoriile ei, ar fi de clarificat un alt aspect, pornind de la un exemplu.

Firma B datoreaza o suma de bani firmei A.
Firma A(cedent) alege sa cesioneze creanta impotriva firmei B (debitor cedat) la un pret al cesiunii mai mic decat valoarea nominala, catre firma C( cesionar).
Inaintea cesiunii de creanta, nu exista nicio relatie intre firmele B si C.

Avem doua raporturi obligationale: firma C trebuie sa achite pretul cesiunii firmei A, iar firma B trebuie sa achite creanta la valoarea nominala catre firma C.

Sa analizam aceeasi situatie prin prisma novatiei prin schimbare de debitor( firma C devine noul debitor al firmei A).

Obligatia de plata a firmei B catre firma A se stinge, fiind inlocuita cu obligatia de plata a firmei C catre firma A.

Acum intervine intrebarea, care ar contura o alta diferenta intre cele doua concepte juridice: Daca la cesiunea de creanta, apare un nou raport juridic prin care debitorul cedat ( firma B) trebuie sa achite cesionarului ( firma C), in cazul novatiei prin schimbare de debitor se pare ca vechiul debitor ( firma B) nu trebuie sa achite nimic firmei C( noul debitor), care s-a comportat ca un tert care a preluat datoria.

In materia cesiunii, este reglementat expres pretul cesiunii, pe cand novatia este mai succint reglementata .

Ar fi valid conceptul de pret al novatiei, pe care firma B sa i-l plateasca firmei C, care a acceptat sa devina debitoarea firmei A?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor smeagull smeagull Buna seara, Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos: Intre A1 si B ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta si novatie ally27 ally27 va rog sa ma ajutati ...trebuie sa compar cesiunea de creanta cu novatia..cine imi poate sa ma lamureasca...va rog (vezi toată discuția)
Contract de cesiune creanta dumilor dumilor Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: \" A \" are datorie la \" B \" si \" B \" are datorie la \" C\". 1. cine este creditor cedent, cesionar si creditor ... (vezi toată discuția)