avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor

Buna seara,

Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos:

Intre A1 si B exista un contract de imprumut, cu scadenta apropiata. A1 e "imprumutat", B este "imprumutatorul".
A0 (tert fata de imprumut) ar vrea sa "preia datoria" lui A1.

A0 si A1 sunt societati comerciale, A0 fiind asociat in srl-ul A1. Scopul "preluarii datoriei" este (printre altele) majorarea capitalului social al lui A1 cu creanta pe care A0 o va avea asupra lui A1.
Nu este important daca imprumutul va fi restituit sau contractul de imprumut va fi prelungit, oricare varianta este posibila.

Cum n-am inteles niciodata deplin diferenta intre cesiunea de creanta si novatia cu schimbare de creditor, apelez la dvs., poate ma luminati.
care-i mai potrivita.

Multumesc.



Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:10, 6 Octombrie 2010
Ca sa dau un raspuns ca la carte, cesiunea de creanta reprezinta modul de transmitere a obligatiilor constand in acordul de vointe prin care creditorul numit cedent transmite in mod voluntar, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul sau de creanta unei alte persoane numita cesionar care va deveni astfel creditor in locul sau, si care va putea incasa creanta cedata de la debitor. Dupa cum vedeti, in acest caz, B este actorul principal. Spre exemplu, in cazul bancilor care intampina dificultati in rambursarea unor credite, prevederea contractuala le da dreptul de a cesiona drepturile de creanta unor firme de recuperare, fara acordul imprumutatului, de regula.
In cazul novatiei, specific acesteia este ca chiar daca raportul juridic obligational se stinge, aceasta nu inseamna incetarea efectelor sale, ci numai transformarea lui intr-un alt raport juridic obligational. Obligatia veche este inlocuita cu o noua obligatie. Efectele obligatiei initiale se transforma, se convertesc in efectele obligatiei care se naste prin novatie. Novatia subiectiva presupune schimbarea creditorului sau a debitorului raportului juridic de obligatie. Novatia prin schimbare de debitor are loc atunci cand un tert se angajeaza fata de creditor sa plateasca datoria (cazul Dvs. cu A0 care se obliga in locul lui A1), fara ca, pentru aceasta, sa ceara concursul debitorului initial. Novatia se deosebeste fata de cesiunea de creanta prin plata creantei. In cazul cesiunii de creanta se schimba persoana creditorului, obligatia initiala ramane aceeasi si se transmite noului creditor. La novatie, obligatia initiala se stinge si se transforma intr-o noua obligatie, care contine un element nou fata de vechea obligatie.Novatia, fiind un contract, va fi supusa tuturor conditiilor de valabilitate ale contractelor.
Noua obligatie trebuie sa contina un element de noutate fata de vechea obligatie. Fara acest element nou nu poate exista novatie. In cazul descris de Dvs. consta in schimbarea partilor. A0 il inlocuieste pe A1. Elementul nou poate fi dat si de inlaturarea sau adaugarea unei conditii raportului juridic obligational. Efectul principal al novatiei este acela al stingerii vechii obligatii si inlocuirea ei cu o obligatie noua. Odata cu vechea obligatie se sting si toate accesoriile si garantiile care o insoteau, afara de cazul cand partile, prin acordul lor, prevad expres ca noua obligatie sa fie garantata prin garantiile care insoteau vechea obligatie. Intre parti se naste un nou raport juridic obligational. Acest raport este intotdeauna de natura contractuala, deoarece este rezultatul vointei partilor de a nova.
Totusi nu inteleg care este scopul Dvs. de a nova, in cazul in care sunteti A0. Spuneti ca scopul "preluarii datoriei" de catre A0 este (printre altele) "majorarea capitalului social al lui A1 cu creanta pe care A0 o va avea asupra lui A1". Din contra, eu vad ca posibila o reducere a capitalului social al lui A1 in contul creantei ce ii revine de achitat lui A0, creditorului B.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
cristinan44, utilizator
Multumesc.

Eu am vazut aici o cesiune de creanta intre B (cedent) si A0 (cesionar).
B iese din discutie astfel, ramane ca imprumutul sa fie restituit de A1 lui A0.
A0 este insa mama lui A1, si nu mai vrea sa primeasca banii de la A1.
De aceea, A0 va "converti" creanta in capital social, adica (renuntand a incasa restituirea imprumutului) o va aduce ca aport intr-o majorare de capital al lui A1.

A1 va fi asfel mai bogat, exact cu suma imprumutata, iar A0 va avea o participatie mai mare la capitalu lui A1.
Modalitatea este agreata de A0 si de A1. (si de B, fireste)

Cam asa am vazut lucrurile la prima vedere.

Cercetand insa cesiunea de creanta, m-am impiedicat de asemanarea cu novatia.
Cred totusi ca novatia nu e cea mai potrivita, fiindca nu doresc (cu tot dinadinsul) sa plateasc creanta acum (A0 si B vor vedea ei cand si cum platesc).
Da, in acest caz, este vorba de o cesiune de creanta in care B cedent transmite dreptul sau asupra creantei lui A0. Totul este posibil conform scenariului descris. Cu conditia ca A0 sa fie "mama" ce detine participatii la A1 si nu mama adevarata a lui A1 :D
:rofl:
Fireste ca A0 e doar "mama metaforica" (= asociat), care il "creste" pe A1.

Dar tare amuzant ar fi ca un SCsa poata naste "de-adevaratelea" un ... SRL-utz mic si dragalas.
Nu ca infiintarea de societate comerciala n-ar semana cu un travaliu... cred. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Novatia SOLTAN SOLTAN VA ROG SA-MI DETALIATI CE ESTE NOVATIA , CUM ISI POATE EA PRODUCE EFECTE, IN CAZUL UNUI CREDIT IPOTECAR, CE AR TREBUII SA FAC.CA SA POT CEDA RATA CREDITULUI ... (vezi toată discuția)
Model contract corinuta corinuta Buna ziua Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de novatie pentru inlocuirea si stingerea unei obligatii initiale cu una noua. Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanta versus novatia prin schimbare de debitor iu1ian iu1ian Pe langa diferentele evidente, in sensul ca novatia stinge obligatia, inlocuind-o cu una noua, pe cand cesiunea de creanta transmite obligatia existenta, cu ... (vezi toată discuția)