avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Filmare în spațiu public, prejudiciu imagine?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Filmare în spațiu public, prejudiciu imagine?

Salutare,

Se da următorul caz: un șofer de la o firma e pe cale sa producă o nenorocire în trafic, este filmat și mediatizat clipul pe internet.
Firma susține ca nu e permis asa ceva și ca i se aduce prejudiciu de imagine mai apoi amenință cu judecata.
Fiind în spațiu public, exista asa ceva? Ce lege ar trebui invocata?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2019
mariustz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 15:18, 10 Iulie 2019
Situatia este undeva la mijloc.
Conteaza cum se apara fiecare.
Atâta timp cât șoferul de la acea firma era sa omoare pe cineva, ce importanta ar avea faptul ca logo-ul firmei se afla pe mașina?
Se considera prejudiciu dat fiind faptul ca acuzațiile sunt fondate și dovedite video?
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2019
mariustz, utilizator
Este lesne de înțeles că fotografierea sau filmarea unei persoane într-un spațiu privat urmată de publicarea sau folosirea imaginii menționate constuituie o infracțiune, însă situația nu este la fel de clară când luam sub lupă împrejurarea fotografierii / utilizării imaginii unei persoane surprinse într-un loc public.

Astfel, deși nu există un temei legal esențialmente prohibitiv în acest sens, trebuie să observăm totuși că legea nu reglementează expres nici împrejurarea că tot ce se întâmplă pe domeniul public poate fi filmat sau fotografiat.Liniile de forță ale unei interpretări atât de absurde ar fi convergente către conturarea situației indezirabile că intimitatea activităților diurne s-ar putea realiza doar în spațiul privat.

Pe plan jurisprudențial, Curtea de Apel București vine în sprijinul celor învederate, reținând în cuprinsul Deciziei 119/R/2009 că „a considera că persoanele publice aflate în spații publice desfășoară în mod obligatoriu activități publice ar conduce la o limitare a prevederilor Legii 8/1996, deoarece ar echivala cu protecția acestei categorii de persoane numai cât timp ele se află într-un spațiu privat, chiar dacă în mod obiectiv acestea sunt nevoite să iasă din aceste spații (private) pentru desfășurarea unor activități necesare derulării vieții lor private”.

Persoana ce se simte prejudiciată, poate acționa în temeiul răspunderii civile delictuale!

Un semnal de alarmă este tras de împrejurarea că această situație cunoaște o excepție.Astfel, deși regula este că fotografierea unei persoane și utilizarea imaginii pe site-urile de socializare sunt interzise în absența consimțământului prealabil al persoanei fotografiate, sau, în cazul minorilor, în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali, arătăm că dreptul la imagine nu este un drept absolut, trebuind să se afle în echilibru cu libertatea de exprimare.Revine astfel instanței să constate dacă dreptul la liberă exprimare a fost exercitat cu bună credință, și dacă dreptul la imagine a fost sau nu lezat!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filmarea si inregistrarea unei persoane in spatiul public, fara acceptul ei chrysti chrysti Buna ziua, de dimineata am purtat o discutie in parcare cu o vecina, dupa care am fost anuntata ca am fost filmata si inregistrata (discutia a fost ... (vezi toată discuția)
Art.73 din codul civil andreeabotosneanu andreeabotosneanu daca se gasesc o serie de poze pe un site/revista de scandal iar eu nu sunt persoana publica, nu mi-am dat acordul si fata mea nu a fost cenzurata ce pot face ... (vezi toată discuția)
Afisare hoti anacalin anacalin Buna ziua, As avea cateva intrebari legat de codul penal in legatura cu violarea vietii private. Sa presupunem ca eu sunt hot. Ma duc, fur telefonul unui ... (vezi toată discuția)