avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... valabilitate convenție custodie arie naturală ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

valabilitate convenție custodie arie naturală protejată

Bună ziua,
anul trecut, Guvernul a emis OUG nr.75/2018 prin care a eliminat ONG-urile din rândul entităților care pot administra arii protejate, aceste zone putând fi administrate doar de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Atât teoretic cât și practic, din momentul înființării structurilor teritoriale ale acestei agenții, ANANP s-a ocupat de administrarea ariilor naturale protejate emițând avize în locul foștilor custozi (ariile protejate fiind administrate până în acel moment de către alte entități prin Convenții de custodie).
Această OUG nr.75/2018 a fost recent declarată neconstituțională în ansamblul ei prin Decizia Curții Constituționale nr. 214/2019, prevederile ei fiind în prezent suspendate, urmând ca în data de 18 iulie 2019 să-și înceteze efectele juridice.
Practic se revine la situația anterioară emiterii OUG.75/2018, însă această OUG a propus efecte, iar Decizia Curții Constituționale nu are putere retroactivă, de aici următoarea nelămurire legată de valabilitatea Convenției de Custodie prin care o entitate (ONG) deținea în custodie o arie protejată:
- convenția avea prevăzut la art. 8 că încetarea convenției are loc ”în cazul în care prin modificarea legislației specifice se va impune o altă modalitate de administrare”. OUG 75/2018 asta a făcut, a eliminat ONG-urile din rândul entităților care pot administra ariile protejate, iar administrarea se face din luna noiembrie 2018 de către ANANP, foștii custozi fiind înștiințați de către ANANP că atribuțiile lor au fost preluate de către această instituție.
Având în vedere această prevedere din convenția de custodie cu privire la valabilitatea convenției, respectiv modificările aduse de OUG nr.75/2018 respectiv administrarea ariilor protejate efectuată de către ANANP după acest act normativ, convențiile de custodie au încetat a mai fi valabile în baza acelei prevederi prin care se stipula că ”în cazul în care prin modificarea legislației specifice se va impune o altă modalitate de administrare”???
Cel mai recent răspuns: matei_dragomir , utilizator 09:26, 11 Iulie 2019
Buna ziua,

Da, prin efectul OUG 75/2018 contractele de administrare mentionate de dvs. au incetat de drept.
In mod normal, Guvernul ar trebui, in urma pronuntarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 214/2019, sa reglementeze aceasta situatie, in sensul unei modificari legislative care sa prevada ce se intampla cu conventiile care au incetat prin intrarea in vigoare a OUG 75/2018, acum declarata neconstitutionala.

Strict legat de solutia legala pe care o aveti la dispozitie, in aceasta situatie trebuie sa va adresati instantei de judecata si sa solicitati obligarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate sa incheie un nou contract de administrare a custozilor/administratorilor sau ca vechiul contract sa produca din nou efecte, ca urmare a declararii neconstitutionale a OUG 75/2018.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns și explicații !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce mod de organizare sa alegem? kxy kxy Buna ziua, Am incercat sa gasesc raspuns la o intrebare care tine de partea juridica/legi, etc si n-am reusit sa ajung la o concluzie cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni oug 195/2005 Sapunaru Cleopatra Sapunaru Cleopatra Buna ziua, primarul poate aplica sanctiuni pe OUG 195/2005 privind protectia mediului? (vezi toată discuția)
Buna ziua! au aparut modificari la pensia anticipata urmare a ... lujerului lujerului Buna ziua! Au aparut modificari la pensia anticipata urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale legate de existenta unui handicap? Adica nu mai conteaza ... (vezi toată discuția)