avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare din tara

Buna ziua!
Sunt divortata cu doi copii,unul de 17 ani care locuieste cu tatal sau si celalalt de 4 ani care locuieste cu mine.Pentru ca fiecare avem cate un copil in intretinere,am cazut de acord sa nu platim pensie alimentara.
Eu ma descurc aproape singura cu cel mic,fara parinti,bunici sau bona si ocazional apelez la tatal copilui(fostul sot)-atunci cand e bolnav sau am o urgenta la servici.In afara de asta cam o data la doua saptamani,are el initiativa de a petrece timp cu copilul.
Programul meu la servici corespunde cu programul copilului la gradinita astfel incat sa ma descurc singura cu el.Problema este urmatoarea:venitul meu este destul de mic asa ca se duce pe facturile lunare,plata chiriei,a gradinitei si pe nevoile zilnice,pe scurt traim decent dar orice cheltuiala neprevazuta ne da peste cap.
Mi s-a oferit ocazia sa plec din tara impreuna cu copilul cel mic,avand asigurat serviciu,locuinta,suport material si emotional( din partea verilor care sunt stabiliti dincolo),ceea ce inseamna o viata cu mult mai buna decat aici.
Tatal in schimb refuza sa ne dea acordul pentru iesirea din tara,din motive pur egoiste si nu pentru ca il intereseaza binele copilului.
Am discutat si cu fata cea mare care cunoaste situatia si ea e de acord cu plecarea mai ales ca astfel pot contribui si la educatia ei viitoare.
Ce alte solutii exista daca fostul sot refuza sa ne dea acordul?Pentru ca nu reusim sa discutam ca doi oameni maturi,punand binele copiilor pe primul plan.
Astept sugestii,multumesc.
Cel mai recent răspuns: francesca24 , utilizator 21:24, 10 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa va adresati intantei pt a cere schimbarea locuintei copilului in strainatate si suplinirea acordului tatalui pt a-i face copilului pasaport (daca nu are) si pt a iesi din tara cu copilul.
Va trebui sa probati ca ar fi in interesul copilului .
Mulțumesc frumos!
Copilul e acomodat aici, are relații firești cu bunicii, sora și tatăl. Asa cum puneți problema o faceți greșit. Rezulta ca dumneavoastră nu puteți întreține copilul și din cauza acestui fapt plecați. Iar în condițiile în care deja celalalt copil locuiește la el, dacă solicita domiciliul copilului mic la el are toate șansele sa câștige.
Va sfătuiesc în primul rand sa încercați o mediere cu tatăl, în prezenta unui mediator și prin care sa ii propuneți un program foarte generos în vacantele copilului.
În al doilea rand, dacă varianta aceasta nu merge și ajungeți la tribunal va sfătuiesc sa nu subliniati ca aici faptul ca financiar va destabilizat repede.
Scoateți în evidenta cum ca familia extinsa e acolo, ca serviciu mai bun și scoli mai bune. Va axați pe tot ce e pozitiv pentru copil.
Succes
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia e putin mai complexa.
Fiica cea mare a ramas cu tatal sau ca sa il protejeze de niste acuzatii pe care am preferat sa nu le fac publice din multe motive.Tatal nu mi-a asigurat suport nici pe perioada sarcinii,nici pana a implinit copilul 1 an jumate pentru ca nu si l-a dorit deloc. Nu a contribuit la cresterea lui ceea ce inseamna ca de la varsta de 8 luni cat avea copilul la data separarii, pana acum,nu s-a implicat prea mult in viata lui.
Si,desi venitul meu e modest,copilului nu i-a lipsit nimic ceea ce pot dovedi la orice ora,cu martori,chitante,etc.
Plus dovezi care l-ar priva de libertate pe tatal copiilor.
Dar nu vreau sa ajung la astfel de actiuni pentru linistea emotionala a copiilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, va trebui să solicitați restabilirea domiciliului minorului în străinătate, un fel de "relocare", de obicei se admit aceste acțiuni dacă dovediți în concret că veți avea un venit mai mare acolo, educația pe care o poate primi este la un nivel mai înalt, etc, ceea ce evident rezonează cu principiul interesului superior al minorului!
Altfel spus, șansele de reușită sunt indisolubil legate de formarea convingerii judecătorului că această "relocare" dă valență principiului deja menționat, care constituie cumva laitmotivul spețelor cu minori!
Mergeți la un avocat, prezentați-i exhaustiv toată situația de fapt și abia apoi veți putea lua decizia corectă!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie copil Michkaela Michkaela Buna ziua, Am un copil in varsta de 7 ani care a venit pe lume dupa divortul meu de fostul sot. Tatal copilului a recunoscut copilul si ne ajuta financiar ... (vezi toată discuția)
Copil abandonat emotional Copilul fericit Copilul fericit Părinții români, necasatoriti, mama cu copilul fiind stabiliți în spania iar tatăl in Austria. Copilul nu are parte de afecțiune, trăiește singur ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru plecarea minorului in strainatate Catalhea Catalhea Am copilul in custodia mea,sunt divortata si copilul are 11 ani si as dori sa ma stabilesc in strainatate. Copilul chiar vrea si as dori sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)