avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate folosi administrația asociației în alt scop o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate folosi administrația asociației în alt scop o sumă de bani plătită, în avans, pentru întreținere?

Administratia asociatiei de locatari a folosit o suma de bani pe care am platit-o in avans pentru intretinere (3 luni avans cu chitanta) pentru a completa fondul de rulment marit (platisem fondul initial dar a fost ulterior majorat datorita datornicilor).Acum primesc somatii ca am de achitat intretinerea si ulterior se vor si acumula penalitati.Este legal ca banii pentru care mi s-a emis o chitanta sa fie folositi in cu totul alt scop fara ca macar sa mi se ceara acordul?
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 22:09, 1 August 2019
Nu, daca ati primit chitanța pentru ei acestia merg in fondul de rulment.
Puteti intreba asociatia ce masuri au luat impotriva restantierilor si plati diferenta la fondul de rulment, daca a fost legal mărit.
Atat timp cat dv ati avansat suma in avans care sa fie utilizata strict pentru achitare cote individuale intretinere,suma nu poate fi inregsitrata si utilizata in alte scopuri
Sesizati oficial presedintele de asociatie
Daca nu ati precizat concret pe documentul de suma in avans natura sumei,ce anume cheltuieli sa fie achitate,atunci asociatia poate sa utilizeze suma si pentru actualizare fonduri individuale
Este problema strict birocratica suma este inregsitrata pe numele dv

citiți fratilor intrebarile.... daca suma a fost pt fond rulment, nu are nici o legatura cu ch. de întreținere.Este o suma cu care asociatia plateste in avans facturile,si are importanta la momentul aplicarii penalitatilor
@m1205
Domnul a intrebat:
Este legal ca banii pentru care mi s-a emis o chitanta sa fie folositi in cu totul alt scop fara ca macar sa mi se ceara acordul?

Raspunsul este ca nu, banii platiti pentru fondul de rulment raman acolo, pentru asta se aduna si se pot folosi conform legii
ART. 72 din legea 196/2018
(1) In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4) Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.

Somatiile pentru achitarea intretineri nu au treaba cu fondul de rulment, cu toate ca o parte din suma platita sub forma de intretinere ajunge si in acest fond...
Domnul ar trebui sa plateasca intretinerea si sa intrebe conducerea ce masuri ia impotriva restantierilor.
Sau poate contesta sumele ce-i revin de plata, sub forma de intretinere, daca considera ca nu sunt corect si legal atribuite.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Mii de multumiri pentru raspunsul detaliat

Alte discuții în legătură

Buna ziua C.Claudia C.Claudia Sunt si eu chiriaș ANL si am o întrebare . Sunt obligată să plăteasc fondul de rulment si pentru ce se folosește? (vezi toată discuția)
Fond de rulment niculina_mih niculina_mih Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment doinagherasim doinagherasim Am facut cerere de restituire fond rulment,cu obligatie in scris,ca in termen de 5 zile de la data afisarii listei de plata,sa platesc contributia la ... (vezi toată discuția)