Vrem să îi dăm o sultă mamei vitrege ca să renunțe la moștenirea după tata, însă nu putem rezolva simplu pentru că nu vrea notarul. Care este soluția în cazul nostru?
Buna seara, nu stiu cum sa incep dar nu inteleg ceva...
Tata a murit in martie, eu cu sora am facut actele pt succesiune, la notar cand sa semnam actuala sotie ne.a facut o surpriza si a cerut 20.000 ron altfel nu semneaza.
(Sotia supravietuitoare are un sfert din tot si noi cei 2 copii 3 sferturi)
Am discutat cu ea si am cazut la un comun acord sa ii dam 15.000 ron si sa renunte, ea e de acord cu aceasta suma si asteptam ca luni sa mergem la notar...
De la notar am inteles ca ea o sa.si accepte mostenirea si dupa intram intr.un partaj si abea atunci ea renunta la mostenire....
Plus ca o sa se faca o hartie in care se specifica suma da.ta ...dar daca ea nu se mai prezinta eu cum o sa recuperez banii dati?
Daca actuala sotie renunta la mostenire de ce mai trebuie sa se mai faca si acest partaj???? Eu si sora vrem sa vindem imediat si suntem intr.o relatie buna...
Eu spun ca e simplu...da actuala sotie o declaratie prin care renunta la mostenire si am incheiat cu ea, ni se elibereaza certificatul de mostenotor mie si surorii...sau posibil sa gresesc.
Va rog sa ma lamuriti pt ca nu cunosc legile.
Va multumesc
raluk0207
Utilizator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 1101 din Codul civil prevede ca
"Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."
Modalitate adică :
- termen "Renunț la moștenire până luna viitoare " sau
- condiție "Renunț la moștenire daca faci X"
Cu alte cuvinte, nu se poate renunta la o moștenire, cu condiția achitării unei sume de bani.
Dacă soția este dispusă să renunțe, declarația va fi pură și simpla. Ca dvs ii dati bani, asta e o chestiune personală. Însă în cuprinsul declarației de renunțare nu poate fi inserat asa ceva.
Altfel, dupa cum scrie mai sus, declarația este nulă.
Imi imaginez ca si dvs doriti sa nu dati niste bani degeaba, fara niciun document.
Asta e si motivul pentru care notarul v-a propus acea soluție.
Dezbateti succesiunea, rămâneți cu toții moștenitori, după care faceti un partaj intre dvs.
Dvs și sora va luati bunuri, iar soția primește sulta, adică suma pe care ati convenit-o.
Ii dati banii, soția da o declarație notariala ca a primit sulta și la revedere.
andy84960
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
I.am oferit banii, a fost de acord sa renunte, a dat declaratie ca e de acord si nu are pretentii...urmeaza partajul luna viitoare si tot atunci ultima faza....sa iasa de tot :D
Va multumesc din suflet ca imi sinteti de mare ajutor
Succesiunea
danielnel
antrebarea mea este: am facut inputernicire uneia din surorile mele ptr dezbaterea mostenirei,vroiam sa stiu daca cu acea inputernicire ar putea sa ma ... (vezi toată discuția)
Partaj
dorel13
Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)