Dacă lucrez la un program de 12 /24 respectiv 12 /48 e normal ca șefa mea să îmi modifice turele astfel încât să prind numai eu weekend întreg la muncă, în timp ce colegele mele au cel puțin un weekend liber. E legal? Menționez că am un an aici. Ele au 10.
Programul de lucru se afiseaza lunar, la inceputul lunii si se aproba de angajator. Obligatia este de a se regasi 2 zile consecutive de liber, in cadrul unui program normal de lucru de 8 ore/ zi, 5 zile/ saptamana.
Daca lucrati in week-end, atunci aveti dreptul la 48 de ore consecutive de repaus saptamanal in alte zile ale saptamanii plus un spor la salariu..
rt.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ore prestate sambata
Mioara.B
Buna ziua! Un angajat lucreaza luni- vineri 8-16. Sambata la ora 12 este solicitat sa vina la serviciu timp de 3 ore- accepta.Cum ii consider cele 3 ore? Munca ... (vezi toată discuția)