avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii spor vechime
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

spor vechime

la o vechime de 29 si 7 luni si un salariu brut de 1819, care este valoarea sporului de vechime cuprinsa in salariul meu net.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaelaStancu , utilizator 19:12, 26 Noiembrie 2009
Pentru o vechime mai mare de 20 ani se acorda un spor de vechime de 25% din salariul de baza. Ce salariu de baza aveti?
Foarte important!
Acest spor este inclus in salariul de baza sau nu! stiti?
Daca in salariul de baza de 1819 nu este inclus acest spor , adaugam un spor de 25%, reiese -> 1819+25%=454.75(sporul)+1819(de baza)=2273.75 brut si de aici vi se retin contributiile
In cazul in care in acest brut de 1819 aveti deja inclus acest spor, reiese-> 951 (sal. de baza)+25%=237,75(sporul)+951(sal de baza)=1188,75 brut=1189 si de aici vi se retin contributiile.
Va doresc o zi buna!
Buna ziua,

acest subiect cu sporul de vechime este ceva mai "delicat", sa spunem. Ne intalnim cu acest beneficiu:) la companiile de stat, mai putin la cele private. Din pacate nu stiu dumneavoastra in ce companie aveti anii lucrati: de stat sau privata.
Natura si conditiile sporului de vechime ar trebui sa se regaseasca in Contractul colectiv la nivel de unitate/ramura.
Conform articolului 247 din Codul muncii, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior. Asadar, daca exista contract colectiv la nivel de unitate, se prea-poate sa fie trecuta acolo modalitatea/ scara de calcul a sporului de vechime. Desi, se murmura pe ici pe colo ca, la privat nu prea exista spor de vechime, se prea poate sa fie puse in aplicare prevederile contractului colectiv la nivel national, prevederi conform carora, la vechimea dumneavoastra a-ti beneficia de un spor de maxim 25% din salariul de baza.( art.41-Contractul colectiv la nivel national)
Acest lucru, in cazul in care, beneficiati de acest spor si, totodata, in cazul in care acesta este de 25%. Trebuie sa va uitati si pe contractul d.voastra individual de munca, pentru ca s-ar putea ca acest spor sa fie inclus direct in salariul de baza. La salariul mentionat de d.voastra, sporul ar putea fi 455 ron (neimpozitati) ( +- 360 ron net), aplicand cota de 25% la salariul de 1819 dar, dat fiind faptul ca nu cunosc exact datele problemei, nu as vrea sa va dau informatii eronate.
Va stau la dispozitie pentru alte intrebari.
Multumesc.
multumesc mult.
lucrez intr-o companie privata.
in contractul individual de munca nu este specificat sporul de vechime (exista "rubrica" urmata de puncte-puncte si nicio alta prevedere a contractului nu mentioneaza includerea sau nu a acestui spor in salariul de baza!)
in acest sens spuneam daca dpdv legal sporul de vechime poate fi considerat inclus in salariul brut IMPLICIT si nu EXPLICIT. de fapt, as vrea sa stiu care este salariul meu "de baza" (net) in aceste conditii, avand salariul brut/net pe care le-am mentionat (1819/1300).
sper sa fi reusit sa fiu clara.
va multumesc inca o data.
seara frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna Ziua ! Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune ... (vezi toată discuția)
Spor vechime MihaelaStancu MihaelaStancu trebuie sau nu inscris in contractul individual de munca si daca nu cum se evidentiaza acesta. care este sporul de vechime la o vechime de 29 ani si 7 luni. (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)