avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare

Am avut un dosar penal, mi-am respectat toate obligaţiile faţă de stat, iar la finalul termenului de suspendare , ofiţerul de probaţiune mi-a spus că sunt eligibil pentru reabilitare. Menţionez că pedeapsa a fost de 4 ani cu spor de 3 luni. Cei 4 ani s-au terminat, dar sporul ar trece tocmai în septembrie. Întrebarea mea este dacă pot merge să depun o cerere pentru reabilitare acum , aşa cum mi-a spus ofiţerul, sau trebuie să aştept să treacă şi sporul de 3 luni pentru a putea cere reabilitarea?
Sunt curios de răspunsul întrebării deoarece momentan locuiesc în alt oraş şi este o distanţă considerabilă pe care nu aş vrea să o parcurg fără să-mi pot rezolva problema.
Cererea de reabilitare o puteti depune si in localitatea in care aveti domiciliul dvs.
Dar, eu cred ca inca nu s-a implinit termenul de reabilitare pentru dvs.
Prevederile codului penal spun asta:

Art. 166. -
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:


a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;


b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;


c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;


d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.


(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.

Art. 167. -
(1) Termenele prevăzute în art. 165 și art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.


(2) Pentru cei condamnați la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.


(3) În caz de grațiere totală sau de grațiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de grațiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de grațiere se referă la infracțiuni în curs de judecată.


(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.


(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea și curge de la data executării ultimei pedepse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea ... astridamel astridamel in privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea se considera a fi executata de la eliberarea conditionata sau de la momentul cand se termina , ... (vezi toată discuția)
Reabilitare Dapix75 Dapix75 Cand intervine reabilitarea? Vad ca la art 166 din noul cp se spune ca reabilitarea judecătorească intervine acum fara acea fractie din pedeapsa. Exemplu ... (vezi toată discuția)
Este posibil? mihai.m14 mihai.m14 buna ziua! imi poate spune cineva daca pot face o cerere de reabilitare inainte de termen?am fost condamnat definitiv in 2012 am fost eliberat in 2014 si nu ... (vezi toată discuția)