Am si eu o intrebare referitor la un caz.
Domna X doreste sa lase prin testament mostenirea ei unui stranepot "Y"de sora.Mentionez ca aceasta are sotul decedat si nu are copii nici din casatoriei si nici din afara casatoriei.in schimb are un frate ce are 2 copii si o sora cu 2 copii din care fiica(nepoata) este decedata(si sotul acesteia) avand un copil Y.Doamna X doreste sa lase mostenirea ei acestui copil "Y".
Intrebare e daca ceilelalte grade de rudenie pot ataca testamentul in instanta.
Ce este mai sigur testamentul sau donatia,in afara actului de vanzare cumparare?
Va multumesc anticipat
Buna ziua !
Avand in vedere ca donatia este in principiu un act irevocabil( cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege), iar testamentul este un act revocabil in decursul vietii testatorului si tinand cont de faptul ca in cazul dumneavoastra nu sunt mostenitori rezervatari, este mai sigur un act de donatie !
Cu stima !
buna sera!
nepotii de frate nu sunt mostenitori rezervatari, deci sub acest aspect nu pot ataca contractul de donatie sau testamentul.
pot insa incerca sa ceara constatarea nulitatii relative a actului sub aspectul lipsei discernamantului.
cel mai indicat ar fi ca doamna sa scota de la iML un certificat.
reductiunea liberalitatilor excesive se oate invoca doar de catre mostenitorii rezervatari . in speta nu exista astfel de mostenitori, ca atare, doamna poate dispune prin testament /donatie in favoaea nepotului dansei .
de asemeea, este indicat sa procedati cum v-a recomandat colega ioana _cristea respectiv doamna sa obtina un certificat medico-legal, in prealabil .
Testament
julius05
O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)