avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Climă - condiții normale de lucru!
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Climă - condiții normale de lucru!

Buna ziua,am fost în concediu de maternitate și m-am intors înainte de 2 ani,între timp a mai angajat pe cineva si s-a instalat în biroul meu. Au construit un nou birou din lemn cu izolatie de 10 cm,iarna e o temperatură bună dar vară nu poti sa stai,sunt vreo 28 grade,dacă nu mai bine,am cerut sa cumpere un aer conditionat pt ca acuma lucrez in noul birou si a refuzat (firma e condusa de un neamț) de zgârcit ce este. Ce se poate face in aceasta privință? Mentionez ca noul birou construit este deasupra camerei unde se află centrala pe lemne,sunt si niste scări groaznice de urcat mai ales iarnă,fiind făcute din fier...Nu au autorizație de construire.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 25 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati angajatorul in scris, cu nr. de inregiostrare/ data, cereti un raspuns scris si mentionati obligatia pe care o are angajatorul conform prevederilor Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 2006, anexa 1
6. Ventilatia locurilor de munca in spatii inchise.
6.1. La locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer
proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.
In cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de
functionare.
Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru
sanatatea lucratorilor.
6.2. Daca se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau de aer conditionat, acestea trebuie sa
functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer.
Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin
poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.
7. Temperatura in incaperi.
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
7.2. Temperatura in camerele de odihna, in incaperile pentru personalul de serviciu permanent,
in grupurile sanitare, in cantine si in incaperile pentru acordarea primului ajutor trebuie sa
corespunda destinatiei specifice a acestor incaperi.
7.3. Ferestrele, luminatoarele si glasvandurile trebuie sa permita evitarea luminii solare excesive
la locurile de munca, in functie de natura muncii si de locul de munca.
Daca angajatorul nu va da un raspuns scris / nu va lua masuri concrete puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data (sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire).
ITM va declansa o ancheta, va dispune angajatorului masuri cu termene si responsabilitati. Posibil ca ITM sa aplice angajatorului, amenzi contraventionale, pentru neregulile/ nerespectari ale legislatiei in vigoare, constatate.
În momentul când voi lua decizia de a anunța ITM-ul în această privință,trebuie sa ma gandesc si la concediere. Poate sa ma concedieze atata timp cat imi vad in continuare de lucru? Ma gandesc ca da,fiind privat. O sa ma gandesc pe viitor sa merg si in instanță cu ei,dar asta cand voi gasi un alt job in alta parte. Eu pot sa fac sesizare in scris,dar nu imi vor da nr de înregistrare chiar dacă sunt obligați prin lege.
acest răspuns util
Sesizarea angajatorului se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Decizia de concediere pe motiv ca cereti conditii normale de lucru poate fi contestata in instanta. Niciun angajator nu va proceda la cheltuieli pe care nu le are in vedere daca nu va fi sesizat de catre lucratori, de frica concedierii.
Am discutat azi din nou si m-a rugat sa las asa anul acesta si ca va cumpăra anul viitor climă. La anul sper sa nu mai lucrez la această companie,chiar dacă au trecut 11 ani de când sunt angajată la ei,dar s-au schimbat șefii între timp. Nu vreau sa ma pun rau cu ei,ca imi fac mie viață mai grea...Am incercat frumos sa le explic,dar dacă nu vor...nu vor si gata. Va multumesc frumos pt informații. Numai bine va doresc!
acest răspuns util
Daca in acest moment nu veti actiona, timpul trece si conditiile de munca nu se vor imbunatati.

Alte discuții în legătură

Probleme de sanatate la munca-aer conditionat PopoviciAndreeaSImina PopoviciAndreeaSImina Buna ziua. Am facut o pareza faciala din cauza aerului conditionat din birou-e foarte puternic iar angajatorul refuza sa il inchida sau sa deschida geamul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situație la job și nu știu cum sa o abordez. ... racu_camelia racu_camelia Buna ziua, Am o situație la job și nu știu cum sa o abordez. De câte ori merg la birou (exista obligativitatea de 8 zile / luna) merge ventilația ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! imi desfasor activitatea intr-un birou in cadrul unei ... Ssm3 Ssm3 Buna ziua! Imi desfasor activitatea intr-un birou in cadrul unei insitutii publice, acesta nu are fereastra pentru a avea lumina naturala si nici sistem de ... (vezi toată discuția)