avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre ,,uzufruct viager'', caz de telenovelă
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre ,,uzufruct viager'', caz de telenovelă

Buna ziua!

Exista o anumita persoana care desi a facut multe "prostii" in viata gen... cheltuit mosteniri, "spart" averi, instrainand bunuri fara stiinta celorlalti mostenitori, acum traieste din mila, dar bine-merci in apartamentul cuiva din familie cu "uzufruct viager".

Mostenitorul (care fie vorba intre noi, nu prea mai are ce mosteni de pe urma respectivei persoane) nu locuieste la acea locatie, un apartament destul de bine pozitionat dealtfel, in cartier bun, cu statie de metrou la 2 pasi, cu parc etc.

Acum vine intrebarea de 1000 de puncte...

Ce sanse sunt ca proprietarul apartamentului sa evacueze persoana care prin hotarare judecatoreasca (cu acte la notariat) traieste acolo cu uzufruct viager?

Se pare ca tot ce a cheltuit, vandut, din care au rezultat bani cu care s-a distrat de-a lungul vietii, nu au fost indeajuns pentru "linistea" sufleteasca, astfel ca acum pune din nou presiune pe ultimul mostenitor in viata si totodata proprietarul apartamentului, facandu-i acestuia mizerii de nedescris, incepand de la santaj sentimental pana la cel financiar.

Deci sunt sanse pentru evacuare sau nu?

Ca fapt divers, ar avea unde sa traiasca ulterior, si aici nu ma refer la un azil de batrani, ci undeva in Franta la o prietena buna, care culmea, chiar isi doreste sa se mute acolo definitiv ca sa aiba grija de casa si mama dansei care este bolnava.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Catalinozaurusrex , utilizator 14:47, 23 Iulie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice avocat are în portofoliu niște „telenovele” de nu-i ajung anii de pensie, în caz că s-ar apuca să le povestească. Asta-i subțire.

Evacuare? Hmm (spre zero din ce povestiți).
Poate vreo negociere, ca să renunțe la dreptul de uzufruct. Deși nu pare a fi vreun fraier după modul în care l-ați zugrăvit pe aici. Adică, serios, de ce s-ar duce să muncească pe te miri unde, de vreme ce-i reușește așa de bine ce ziceți că face?

Catalinozaurusrex a scris:
... persoana care prin hotarare judecatoreasca (cu acte la notariat) traieste acolo cu uzufruct viager?

Cum ziceți că a obținut dreptul de uzufruct? Prin hotărâre judecătorească sau prin act notarial? Că-s două „telenovele” diferite. (Sper să nu vă deranjeze că am intrat puțin în ...tonul/jocul dvs. de cuvinte. Ideea este că nu veți găsi soluții potrivite, mergând pe povestite).

Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
romascanu, moderator
Costurile cu intretinerea apartamentului cine le achita?
Daca nu le achita nimeni si se aduna datorii...aveti sansa de a cumpara acel apartament, daca este scos la vanzare de asociatie pentru recuperarea prejudiciului, sau nesansa de al pierde, prin vanzarea lui...
Mergeti cu acel contract la un avocat, poate va poate ajuta cumva...
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

de ce s-ar duce să muncească pe te miri unde, de vreme ce-i reușește așa de bine ce ziceți că face?

Nu s-ar duce chiar sa munceasca la propriu, ci tot sa profite.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Cum ziceți că a obținut dreptul de uzufruct? Prin hotărâre judecătorească sau prin act notarial?

Prin notariat. Am aflat intre timp.

Ionut.ion a scris:

Costurile cu intretinerea apartamentului cine le achita?

Persoana care sta acolo. Are pensie dar mai si lucreaza "la negru".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie intre mine si tatal meu cu o singura clauza uzufruct viager dNyy dNyy Bună ziua, Am să descriu în câteva rânduri: (sper să mă lămurească cineva) Tatăl și mama mea au cumpărat un apartament în ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager intre soti iulia pinzaru iulia pinzaru Buna ziua, as dori va rog niste lamuriri...In extrasul CF, apare proprietar sotul in urma mostenirii cu o cota 1/1 iar, la foaia de sarcini ,apare sotia cu ... (vezi toată discuția)