avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radar

Bună ziua, azi circuland pe un drum județean, la întrare în localitate sub tăblița de cu denumirea localității era și tăblița cu limita de 50 km/h. După această tăblița la circa 50 metrii de pe un drum lateral urma sa între pe drumul principal mașina poliției. A venit mașina politiei după mine circa 1 km. La un moment dat pornește lumina albastru rosu. Ma opresc și îmi aduc la cunostinta ca am întrat în localitate cu 101 km/h. Înregistrare nu, semnal sonor nu..... ideea este ca mi-au suspendat permisul pe 90 zile. Ce este de făcut?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:12, 25 Iulie 2019
1. Inregistrarea se prezinta obligatoriu doar in instanta.
2. De facut sunt 2 variante:
- va judecati cu politia, pentru asta trebuie sa depuneti o plingere contraventionala in maxim 15 zile de la data constatarii, la judecatoria unde este arondata localitatea cu pricina
- va accepati sanctiunea, cu posibilitatea de a va reduce suspendarea la 30 de zile, daca indepliniti conditiile din art. 221 din HG1391/2006:
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permis de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenției pentru care se aplică sancțiunea contravențională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influența alcoolului;
d) sancțiunea contravențională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
latka, utilizator
Ați circulat cu o viteză ce a depășit cu mai mult de 50 km/h limita maximă de viteză admisă în respectiva zonă. Sancțiunea primită este legală. Mă refer în mod special la suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile conform art. 102 alin. (3) litera e).

Articolul 102 din OUG 195/2002
( ...... .)
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte
( ...... )
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Nu aveți dreptul să solcitați reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare decât dacă ați fi circulat în respectiva zonă cu peste 120 km/h

Articolul 104 din OUG 195/2002 modificat prin Legea nr. 130/2019 în vigoare de la data de 18 iulie 2019
( ..... )
(3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si art. 103 alin. (1) lit. c). Pentru fapta prevazuta la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni


Depuneți plângere contravențională ți solicitați anularea procesului verbal de contravenție. Nu este logic ca un conducător auto care circulă în localitate cu viteza de 51 ... 120 km/h să fie sancționat mai aspru decât unul care circula în acelaș loc cu viteza peste 120 km/h. Instanîa este competentă să rezolve această dilemă juridică.

ing. Ioan Ciobanu
.
Cred ca e o greseala in textul legii:

"Pentru fapta prevazuta la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni"

Nu are sens punctul a) decit daca este scris astfel:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu cel mult 70 km/h;

Cred ca asa arata textul oficial, altfel e o ineptie. Și cred ca asa e, diferitele surse consultate arata același text. Practic punctul a) susține o prostie, cind viteza e depășită cu exact 70km/h, adică un caz foarte rar și mai rezulta ca cei ce depășesc cu pina în 69 km/h limita legala nu au drept la reducere.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paradox in codul rutier? Darius87 Darius87 Suspendarea dreptului de a conduce, in urma depasirii vitezei de exemplu echivaleaza acumularea a 15 puncte de penalizare? Intreb deoarece exista 2 pozitii in ... (vezi toată discuția)
Azi 26.04.2022 am fost prins în localitate cu 110km. limita ... adinamarianamaghiar@yahoo.com adinamarianamaghiar@yahoo.com Azi 26.04.2022 am fost prins în localitate cu 110km. Limita fiind de 50km. Mi a fost suspendat permisul pt 120 zile si am primit amenda 870lei . In codul ... (vezi toată discuția)
Depasire viteza cu peste 70km/h in afara localitatii. se poate sustine examen? Adrxfb Adrxfb Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de ordonanta cea noua care spune ca depasirea vitezei legale cu peste 70km/h atrage amenda din clasa a IV a de ... (vezi toată discuția)