avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Depozite / bani economisiti / bunuri imobile in caz de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Depozite / bani economisiti / bunuri imobile in caz de casatorie

Buna Ziua,

Sunt intr-o relatie cu o fata de aproximativ 2 ani de zile si as dori sa stiu ce se intampla cu bunurile personale dinainte de casatorie in cazul unui mariaj sau ulterior, in caz de posibil divort.

Practic eu am bani economisiti in depozite la banci sau cont curent.
Ea are un credit pe 30 de ani pe un apartament.

1. Banii mei sunt protejati in caz de divort dupa casatorie? Sau pe timpul casatoriei, ea poate emite pretentii?
2. Daca nu la pct.1, ar fi mai bine sa-i convertesc in bun imobil pana in casatorie? sau cum ii pot proteja?
3. Daca ea finalizeaza creditul pe parcursul casatoriei noastre, apartamentul va fi doar al ei ?
4. Un copil ar influenta cele de mai sus?
5. Orice alte aspecte pe care ar trebui sa le iau in considerare in caz de casatorie / partaj, va rog sa ma ajutati

Multumesc mult!
Buna ziua,
Poate va ajuta informatiile de aici
www.avocatnet.ro/articol_481...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1 si 2- Bunurile dobandite anterior casatoriei sunt si raman proprii. Prin urmare, nu se vor partaja la divort. Nu trebuie sa faceti absolut nimic
3. Da, va fi doar al ei.
4. Nu
5. Daca intentionati sa achizitionati bunuri in timpul casatoriei din banii aceia din conturi scoateti un extras de cont sau un alt document bancar care sa ateste existenta sumei in contul dvs, dinainte de casatorie. Astfel, bunurile pe care le veti cumpara vor fi proprii ale dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Bunurile dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii. De asemenea potrivit art. 340 C.Civ. sunt bunuri proprii si urmatoarele:

a)bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b)bunurile de uz personal;
c)bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d)drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e)bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f)indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g)bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h)fructele bunurilor proprii.

Astfel, in caz de divort bunurile dumneavoastra proprii raman protejate si, pe cale de consecinta, nu se pot emite pretentii cu privire la acestea (potrivit art. 342 C.Civ.)

Cu privire la veniturile din munca pe care le veti obtine pe parcursul casatoriei, acestea vor fi bunuri comune daca incasarea lor devine scadenta in timpul comunitatii (potrivit art. 341 C.Civ.).

Alt aspect, pentru a preveni orice situatie, puteti sa solicitati efectuarea unui inventar asupra bunurilor proprii, procedura o regasiti la art. 343 C.Civ. Aceasta se poate efectua de un notar public sau sub semnatura privata.

Cu privire la locuinta in care veti locui impreuna, puteti, chiar daca nu sunteti proprietar, sa solicitati notarea in CF a acestui imobil, ca avand destinatie de locuinta familiala, acest aspect va protejeaza in sensul ca ulterior nu se va putea proceda la darea in folosinta a acelui imobil, evident, in timpul regimului comunitatii.

Cu privire la imobilul doamnei, daca contribuiti si dumneavoastra la achitarea ratelor, in situatia (neplacuta de altfel) a unui divort, daca pastrati documente care sa dovedeasca ca ati imprumutat-o pe dna./achitat aceste rate, se pot recupera la partaj.

Un copil nu afecteaza regimul bunurilor proprii, doar ca in situatia unui divort veti fi obligat la achitarea pensiei alimentare.

Puteti opta pentru regimul separatiei de bunuri, ceea ce inseamna ca bunurile dobandite atat anterior de casatorie cat si ulterior raman a dobanditorului, deci nu intra in devalmasie (adica celalalt sot nu are niciun drept cu privire la acestea)

Acum ca aveti toate informatiile esentiale, doamne ajuta si casa de piatra.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)