avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chirie si utilitati suportate de angajator pentru ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chirie si utilitati suportate de angajator pentru salariat

O societate a inchiriat un imobil pentru un salariat si a inregistrat cheltuieli cu chirii, precum si cheltuieli cu utilitatile (intretinere, energie electrica, cablu etc).
Costurile respective sunt considerate conform Codului Fiscal, cheltuieli deductibile fiscal, cheltuieli nedeductibile fiscal sau daca sunt considerate avantaj in natura, trebuie adaugate la veniturile salariale si achitate contributiile sociale si impozit pe salarii? Este necesara intocmirea unui act aditional la contractul de munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: vyo33 , utilizator 15:59, 29 Iulie 2019
Da, sunt avantaje de natura salariala. Conform Cod Fiscal:

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(3) Avantajele, în bani sau în natură, cu excepția celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menționată la alin. (1) și (2) includ, însă nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau închiriat de la o terță persoană, în scop personal, cu excepția deplasării pe distanță dus-întors de la domiciliu sau reședință la locul de muncă/locul desfășurării activității;


Norme:

(3) La stabilirea venitului impozabil se au în vedere și avantajele primite de persoana fizică, în conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:
f) contravaloarea folosinței unei locuințe în scop personal și a cheltuielilor conexe de întreținere, cum sunt cele privind consumul de apă, consumul de energie electrică și termică și altele asemenea, cu excepția celor prevăzute în mod expres la art. 76 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal;


La art 76 alin 4 lit d se vorbeste de locuința de serviciu care trebuie sa fie proprietatea societatii,

Tot in Norme se precizaza ca: 14. În aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc frumos pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu cazarea deductibila? Geo_2008 Geo_2008 O societate din Bucuresti doreste sa inchirieze o garsoniera pentru salariatii societatii (ei fiind din provincie) Se poate considera cheltuiala deductibila ... (vezi toată discuția)
Se considera avantaj de natura salariala? catal1 catal1 Plata chiriei de catre angajator unui angajat detasat (in cadrul aceluiasi angajator -sucursale ) se considera avantaj de natura salariala? Va multumesc (vezi toată discuția)