avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe salariu mai mica de 1/3 din salariul net?
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe salariu mai mica de 1/3 din salariul net?

Buna ziua!
Se poate institui poprire pe salariu mai mica de 1/3 din salariul net?
Salariatul m-a rugat sa ii retin o suma mai mica decat o treime..
Poprirea este datorata executarii silite in urma unor credite neachitate.
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
ahairm, utilizator
Dupa lege se poate. Dar nu d-voastra (angajatorul) si nici el (angajatul cu proprire) nu decideti asta, pentru o suma mai mica trebuie ca el sa se intelega cu executorul si acesta sa va informeze in scris ca se doreste ca proprirea sa fie mai mica decat 1/3 din salar ... lucru care nu se va intampla niciodata.

art. 729 din Codul de Procedura Civila:
Art. 729: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Salariatul dvs este debitor. El trebuie să se roage de creditor, direct sau prin executor, să se milostivească de el și să-i rețină mai puțin de 1/3.

Dvs ca angajator sunteți terț poprit, și trebuie să executați poprirea, aplicând exact procentul stabilit de executorul judecătoresc.

Altfel riscați să fiți dat în judecată pentru validarea popririi.
Am inteles. Multumesc!
Nu puteți dvs.

Dacă faceți acest lucru, executorul/creditorul vă poate solicita să achitați dvs. diferența.

Plus că, dacă declarați lucruri neconforme realității puteți avea și neplăceri pe partea penală...

Multumesc! Am achitat deja 1/3 din salariul net.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! sunt pensionar de boala grad iii cu pensie de 800 ... adriannairda adriannairda Buna ziua ! Sunt pensionar de boala grad III cu pensie de 800 ron pe luna pe care o ridic de pe card. Am o poprire impusa de executor judecatoresc in urma unui ... (vezi toată discuția)
Probleme poprire vasiledela4 vasiledela4 Am o problema cu executorul judecatoressc eu sunt angajat cu 2 ore am un salariu de 260 ron patronul a virat 87ron conform legii a fost anuntat ca suma se v-a ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Pentru un salariat angajat cu 2ore/zi , care luna trecuta a obtinut un salariu net de 249 lei, s-a primit o adresa de poprire. Cat se poate ... (vezi toată discuția)