am senzatia din motivarea instantei ca nici nu era nevoie.
Analizând manifestarea de voinţă a părţilor, exprimată în faţa instanţei, instanţa, constată că aceştia sunt de acord cu revocarea contractului de donaţie încheiat în anul 2008.
Instanţa apreciază de asemenea, că actul de donaţie încheiat de părţi, este rezultatul unui acord de voinţă.
Potrivit art.969 al.2 Cod civil, care se referă la convenţii, acestea se pot revoca prin consimţământul mutual (reciproc) sau din cauze autorizate de lege, necesitatea consimţământului părţilor, apărând ca o prevedere de principiu pentru încetarea contractului încheiat iniţial.
Instanţa, apreciază, faţă de natura contractului de donaţie şi de existenţa consimţământului expres în privinţa desfiinţării acestuia, în faţa instanţei, acţiunea este întemeiată, astfel încât instanţa va admite acţiunea şi va dispune revocarea contractului de donaţie autentificat
Detalii:
[ link extern ]
vechiul cod
Art. 969
Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamintul mutual sau din cauze autorizate de lege.
noul cod
Art. 1270
Forţa obligatorie
(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.
(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.
in opinia mea, nici acum nu trebuie inventata o situatie care nu exista.. pot argumenta si altfel.. faptul ca s-a produs o eroare ( nu scriem ca asa au fost sfatuiti de notar) si s-a declarat ca donatarul e singurul copil si astfel in timp s-au creat tensiuni in familie. si cu acordul partilor se doreste o repunere in situatia anterioara.
O astfel de chestiune ar trebui sa poata fi rezolvata si la notar prin conventie, nu sa fie nevoiti sa se adreseze instantei, dar cum la notar " nu se poate ", va trebui sa incerce in instanta.. acolo depinde si de cine da..