avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Când mi-au donat apartamentul, părinții au declarat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Când mi-au donat apartamentul, părinții au declarat (sfătuiți de notar) că au un singur copil, ceea ce nu e adevărat. Cum pot anula acest act?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Parintii mi-au donat in urma cu 20 ani un apartament specificand in act ca au o singura fiica, ceea ce nu era adevarat, eu avand o sora (au facut astfel sfatuiti de dna notar, nu am inteles nici eu nici ei de ce...).
As vrea sa anulez acest act (cu acordul ambelor parti) pentru a beneficia de un ajutor pentru o alta locuinta iar apartamentul donat sa revina din nou parintilor.
Nu ma avantajeaza sa-l donez inapoi, sa-l vand, etc
Este posibil... la notar sau doar in instanta?
Ar trebui sa-i acuz pe parinti de fals in declaratii ceea ce nu e ok...
Multumesc mult!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
am senzatia din motivarea instantei ca nici nu era nevoie.

Analizând manifestarea de voinţă a părţilor, exprimată în faţa instanţei, instanţa, constată că aceştia sunt de acord cu revocarea contractului de donaţie încheiat în anul 2008.

Instanţa apreciază de asemenea, că actul de donaţie încheiat de părţi, este rezultatul unui acord de voinţă.

Potrivit art.969 al.2 Cod civil, care se referă la convenţii, acestea se pot revoca prin consimţământul mutual (reciproc) sau din cauze autorizate de lege, necesitatea consimţământului părţilor, apărând ca o prevedere de principiu pentru încetarea contractului încheiat iniţial.

Instanţa, apreciază, faţă de natura contractului de donaţie şi de existenţa consimţământului expres în privinţa desfiinţării acestuia, în faţa instanţei, acţiunea este întemeiată, astfel încât instanţa va admite acţiunea şi va dispune revocarea contractului de donaţie autentificat


Detalii: [ link extern ]


vechiul cod
Art. 969

Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

Ele se pot revoca prin consimtamintul mutual sau din cauze autorizate de lege.




noul cod
Art. 1270

Forţa obligatorie

(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.

(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.

in opinia mea, nici acum nu trebuie inventata o situatie care nu exista.. pot argumenta si altfel.. faptul ca s-a produs o eroare ( nu scriem ca asa au fost sfatuiti de notar) si s-a declarat ca donatarul e singurul copil si astfel in timp s-au creat tensiuni in familie. si cu acordul partilor se doreste o repunere in situatia anterioara.
O astfel de chestiune ar trebui sa poata fi rezolvata si la notar prin conventie, nu sa fie nevoiti sa se adreseze instantei, dar cum la notar " nu se poate ", va trebui sa incerce in instanta.. acolo depinde si de cine da..

Multumesc mult!
Foarte rezonabila abordarea. Probabil ca ar merita incercat.
Donatia perfectata nu poate fi desfiintata.

Prin exceptie, donatiile pot fi revocate pentru ingratitudine, doar in urmatoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.



Nu sunt intrunite cerintele pentru nulitatea donatiei.

Imobilul se poate intoarce in patrimoniul donatorului, tot prin donatie.

Nu sunt avocat si de aceea, intreb? Acea declaratie ca donatarul este copil unic al donatorului ii creaza celuilalt copil vreun avantaj in cazul in care acesta din urma ataca actul de donatie (de regula, dupa moartea donatorului)?

Cred ca aceasta este, in primul rand, temerea doamnei care a pus intrebarea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2019
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca o donatie? olgastratulat5@gmail.com olgastratulat5@gmail.com Am donat o casa fratelui meu si soției lui fara nici un ban care au 2 copii.Fara nici o clauză.Cum pot ataca donația.? (vezi toată discuția)
Neindeplinirea obligatiei de intretinere conform clauzei contractuale- ce putem face? jean1956 jean1956 Buna ziua, Parintii mei,care sunt inca in viata, au cedat nepotilor din partea sorei mele ,casa si terenul aferent cu clauze clare de intretinere ... (vezi toată discuția)