Am un SRL cu activitate in domeniul serviciilor, mai exact intermediere in comertul cu produse diverse (CAEN 4619) si ma confrunt cu urmatoare situatie.
In data de 9 iulie 2019 am incheiat un contract cu o firma din Polonia, cu obiectivul de a le cauta clienti in Romania. Am semnat, stampilat si transmis contractul pe email, dar fara sa primesc nicio copie a sa inapoi.
Am demarat activitatea la proiect, iar in data de 16 iulie am fost informat telefonic ca reziliaza contractul. N-am avut de ales si am agreat o reziliere amiabila a contractului.
In data de 24 iulie 2019 am primit pe mail urmatorul document:
"ACORDUL PRIVIND REZILIEREA
Contractului De Prestari Servicii din 09 iulie 2019 în ...,
acord încheiat la data de 16 iulie 2019 în ... între:
...,
denumită în continuare BENEFICIARUL,
și
...,
denumită în continuare PRESTATORUL,
acord denumit în continuare „Acordul”:
Art.1
Părțile contractante convin, de comun acord, că Contractul de Prestari Servicii incheiat la data de 09 iulie 2019 în ..., se reziliază și încetează la data de 16 iulie 2019, ora 08:00.
Art.2
1) Orice schimbări și completări ale Acordului necesită forma scrisă sub rigoarea nulității.
2) Legea aplicabilă este legea poloneză, iar instanța competentă pentru soluționarea litigiilor apărute pe fondul prezentului Acord este curtea (instanța) din orașul ....
3) Prezentul Acord a fost întocmit în două exemplare identice câte unul pentru fiecare Parte.
Am urmatoarele intrebari catre dvs.:
- puteti sa-mi explicati ce inseamna formularea de la pc. 1)? "Orice schimbări și completări ale Acordului necesită forma scrisă sub rigoarea nulității."
- as dori sa inserez in acest Acord de reziliere un articol prin care contractul incheiat in data de 9 iulie devine nul , cu toate clauzele sale de confidentialitate si non-concurenta. Ma ajutati sa formulez un astfel de articol, va rog?
Va multumesc anticipat pentru sprijin si astept cu interes raspunsurile voastre.
Buna ziua,
Clauza inserata la pct. 1 inseamna ca orice modificare a angajamentului intre societatile implicate, va fi facuta in scris, cu alte cuvinte nicio modificare verbala, nu va avea valoare juridica si nu va produce efecte. Este o clauza uzuala si pozitiva intrucat este mai usor de dovedit ce au hotarat partile cat timp, deciziile au fost asumate in scris.
Pentru ajustarea acordului, va recomand sa luati legatura cu un avocat, modificarile nu sunt standardizate si daca nu sunt personalizate situatiei dvs., riscati sa nu fie conforme intentiei dvs. concrete.
Mie mi-a atras atentia clauza de stabilire a competentei. In situatia in care ulterior semnarii acordului vor avea pretentii sau, daca aveti introdusa o clauza penala in cuprinsul contractului initial, si solicita activarea acestei clauze, toate litigiile vor fi solutionate in Polonia conform legislatiei din Polonia.
Inafara de ce doriti dumneavoastra sa introduceti, puteti introduce si o clauza prin care partile isi asuma ca nu vor formula ulterior pretentii si ca sunt stinse toate obligatiile izvorate din contractul initial.