avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Excludere membru asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Excludere membru asociatie

Salut, se pare ca O.G. nr. 26/2000 nu a luat in calcul toate aspectele si consecintele ce pot afecta functionarea si structura unei asociatii si anume:
- in cazul in care un membru fondator paraseste tara fara sa anunte in timp util ceilalti membrii refuza participarea la adunarea generala, refuza orice comuncare inclusiv punerea la dispozitie a certificatului fiscal, ce pot face ceilalti membrii pentru a asigura unitatea functionala a asociatiei si ma refer in cazul deschiderii unui cont bancar, modificarii statutului sau alte actiuni ce necesita explicit actiuniile sau actele acelui membru plecat din tara care nu mai este interesat de asociatie si refuza orice fel de comunicare.
Probabil este o situatie rar intalnita in trecut dar care incepe sa apara din ce in ce mai des in ultimii ani dar nu multi se pricep la astfel de situatii evitand implicarea.
Multumesc si astept raspuns de la cei cu experienta in aceasta problema.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
bepoveda, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:53, 3 Decembrie 2019
Poate fi exclus din ong la propunerea comitetului director cu motivarea in scris a incalcarii statutului si prin decizia finala a adunarii generale. Vedeti ce aveti trecut acolo in statut?
Daca este specificata posibilitatea excluderii in statut in cazul incalcarii acestor obligatii acest lucru exclude necesitatea prezentarii certificatului fiscal al membrului la judecatorie in momentul depunerii actului aditional de modificare?

george-neagu a scris:

Poate fi exclus din ong la propunerea comitetului director cu motivarea in scris a incalcarii statutului si prin decizia finala a adunarii generale. Vedeti ce aveti trecut acolo in statut?

OG 26 / 2000 a lasat aproape complet la latitudinea fondatorilor / membrilor ONG stabilirea regulilor de organizare si functionare, nu are prevederi imperative sau supletive.... Sa intelegem ca nu aveti in Statut prevazuta sanctiunea excluderii?? sau incetarii de drept ca calitatii de membru daca un anumit interval de timp nu isi mai indeplineste obligatiile statutare? Ar trebui atunci urgent sa va modificati statutul.... E dreptul lui sa paraseasca tara, nici nu trebuie sa anunte din timp, si normal e sa aveti prevederi statutare care sa previna blocajul, de ex. sa nu prevedeti ca AG sau CD sunt valabil intrunite numai in unanimitate, ca doar se poate intampla ca un membru sa fie bolnav, sa decedeze etc. Sau, si mai rau, ati prevazut in Statut ca numai acea persoana poate convoca Adunarea Generala? Ce intelegeti prin "certificat fiscal"? Cel de inregistrare fiscala? Daca e la el si nu vi-l da, il puteti declara furat, distrus sau pierdut si obtineti duplicat....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare functie fundamentala in ong Valgero Valgero Buna ziua, De 2 ani de zile incerc cu 2 prieteni sa deschidem un ONG. Problema noastra este ca 2 dintre noi avem cazier fiscal (firme deschise inainte de ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori ong scobarul scobarul Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ? (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)