Sotul este casatorit cu Sotia 1.
In 1947 tatal Sotiei1 face un testament prin care lasa mostenire sotiei o suprafata de pamant.
In 1952 Sotia 1 a decedat - 2 copii minori ( Copil1 si Copil2) si Sotul raman in urma.
In 1953 Sotul semneaza un act de trecere in proprietatea statului a suprafetei mentionate in care declara ca este vaduv si cu 2 copii minori.
In 1955 Sotul se casatoreste cu Sotia 2 si in 1958 apare Copilul 3 al celor 2.
In 1986 Sotul a decedat.
Dupa 1990 terenul este revendicat - este emis un titlu de proprietate pe numele: Copil1, Copil2, Sotie2, Copil3.
In momentul de fata se doreste iesirea din indiviziune si stabiliriea cotelor ce revin fiecarei persoane. Nu exista un comun acord deoarece Copil3 si Sotie 2 doresc cate 25% din suprafata.
Exista posibilitatea ca cei doi copii din prima casatorie sa aiba cote mai mari ? Imi puteti schita oarecum cum ar trebui impartit terenul? Exista ca documente in momentul de fata Testamentul si actul de cedare a terenului catre stat.
Testamentul nici nu mai conteaza. Oricum nu este act de proprietate și ar fi trebuit dezbătută succesiunea după prima sotie.
Actul de proprietate actual este acel titlu.
Deci cotele sunt 1/4 pentru fiecare.
Prezenta testamentului si a actului de donatie era doar pentru a demonstra ca este vorba despre acelasi teren din titlul de proprietate curent.
Eu pun o intrebare logica - cei 2 copii minori nu puteau dezbate succesiune si mai apoi terenul se afla in proprietatea statului . In mod normal primi 2 copii nu mostenesc 3/4 din suprafata ca mai apoi 1/4 are alt parcurs dupa a 2-a casatorie ?
Teoretic da. Însă, succesiunea după bunic nu a fost dezbătută la timp. Nici după soția 1, iar apoi a trecut în proprietatea statului.
Practic soția 2 a facut cerere la legea 18/1991 pentru emiterea titlului de proprietate.
Dacă vorbim despre o zonă cooperativizata, acel titlu este actul de proprietate de baza.
La data decesului Sotului - a fost facuta o succesiune pentru un imobil demolat in care statul a despagubit mostenitorii. Totusi la data respectiva nu se putea face succesiune pentru terenul mentionat pentru ca nu se mai afla in proprietatea acestuia.
Succesiunea dupa Sotia1 nu stiu daca a fost facuta - daca a fost facuta probabil exista in arhiva notariala. Ma gandesc ca nu putea dona Sotul catre stat terenul fara succesiune cum de altfel nici Sotia nu putea fi impropietarita fara punerea in executare a testamentului
Cererea de emitere a titlului de proprietate a fost facuta de unul din primii doi copii in care a mentionat pe cei 4. Totusi cred ca nu este relevant acest aspect.
Inteleg ca la momentul de fata titlul emis este actul de baza si nimeni nu contesta dreptul la proprietate a celor 4.
Varianta1: Doresc sa stiu daca succesiunea dupa Sotia1 nu a fost facuta sau nu se gasesc documentele in arhiva - Copil1 si Copil 2 pot primi in instanta 3/4 din teren ca mostenitori ai mamei ? Exista vreo posibilitate?
Varianta2: Daca exista o succesiune facuta dupa Sotie la momentul cand Copil1 si Copil2 erau minori in instanta pot avea 3/4 din suprafata ?
Buna ziua,
1. se dezbate succesiunea de pe urma parintilor sotiei 1 si cotele se vor stabili in functie de cati urmasi legali sunt.
Nimeni nu poate da tot prin testament ci doar o cotitate disponibila.
2. Se dezbate succesiunea de pe urma sotiei 1 si la aceasta vin la succesiune:
copii 1 si 2 cu cate 3/8 din intreg si sotul supravietuitor cu 1/4 din intreg.
3. Se dezbate succesiunea de pe urma sotului
cotele sunt:
- sotie supravietuitoare 1/4 din cota lui adica doar 1/16 din intreg
- copiii tatalui cu cate 3/48 din intreg fiecare din cei 3.
Daca nu va intelegeti civilizat la notar atunci mergeti in instanta.
Pretentiile sotiei 2 si ale acelui fiu sunt total exagerate.
Trebuie sa solicitati emiterea TITLULUI de proprietate, abia ulterior se vor putea dezbate succesiunile.
In lipsa acelui titlu cearta este in zadar.