Buna ziua . Credeti ca poate fi introdusa cu succes CONTESTATIE IN ANULARE , impotriva DECIZIEI IREVOCABILE date in recurs , in situatia in care instanta a respins recursul declarandu-l nul pentru lipsa semnaturii.
De retinut ca instanta nu a pus in vedere recurentului posibilitaea acoperirii lipsei semnaturii conform art 133 alin (2) Cpc ci a dispus respingerea recursului.
Recurentul a fost citat , in cadrul citatiei punindu-i-se in vedere ca pana la primul termen sa depuna taxa de timbru si timbru judiciar .
La data citarii s-a prezentat , insa dat fiind ca avea de parcurs cca 150 km itamplarea face ca in acea zi sa fi fost o ceata atat de densa incat acesta a ajuns cu o intarziere de 30 de min in sala de judecata . (aprox ora 9.00) , cand i s-a comunicat ca s-a trecut deja de numar de ordine respectiv.
Recurentul a cerut incuviintarea sa depuna la dosar taxa judiciara si de timbru , mentionate in citatie. , A fost admisa aceasta solicitare , instanta solutionand recursul in sensul respingerii acestuia , cerereafiind considerata nula , canesemnata , fara a i se pune in vedere recurentului ca poate acoperii lipsa acesteia in chiar ziua invocarii nulitatii , recurentul fiind prezent .
I. Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare:
- cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
- cand hotararea a fost data de judecatori cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
* Necompetenta este de ordine publica in urmatoarele situatii:
- pricina nu este de competenta instantelor judecatoresti;
- pricina este de compententa unei instante de alt grad;
- pricina este de competenta unei instante de alt grad si partile nu o pot inlatura.
** Contestia poate fi facuta in cazurile de mai sus numai daca motivele amintite nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului. Cu toate acestea, calea de atac poate fi primita, cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
II. Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand:
- dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale ;
- instanta respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Este posibil ca aceasta contestatie in anulare sa fie solutionata in favoarea recurentului daca se constata indeplinite cerintele legale, motivul respingerii recursului pentru lipsa de semnatura fiind unicul.
Multumesc foarte mult.
Am inteles ca aceasta cale extraordinara de atac poate fi exercitata doar in conditiile strict limitate prev de art. 302 cpc., daca bine retin.
Or in cazul in care se constata ca cererea e nesemnata , instanta ar fi putut da un termen pentr semnarea acesteia, dar se pare ca poate si sa o respinga pur si simplu fara alte complicatii , in fond e mult mai comod.
Nu stiu daca acest lucru ar putea fi incadrat drept o eroare materiala , eventual , pentru a putea motiva astfel contestatia in drept.