avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ieșire din asociația de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ieșire din asociația de proprietari

Bună ziua, m-ar interesa care este procedura ieșirii dintr-o asociație de proprietari. Noua variantă de calcul al cheltuielilor pe cota parte indiviză de proprietate ne nemulțumește pe toți din scară. Am găsit ceva in Legea 196/2018, dar mi s-a spus că trebuie să avem și datoriile plătite la zi. Este o reglementare legală în acest sens? Mulțumesc.
Nu castigati nimic daca iesiti din asociatie.Veti avea aceleasi obligatii, dar mai putine drepturi.
Ce calcule va nemultumesc?
Calculul cheltuielilor pe cotă-parte indiviză. Înainte totul se calcula pe persoane.
Oricum ar fi mai avantajos ca și asociație pe scara/ pe un singur bloc, pentru plati. De aceea as vrea mai multe amănunte cu privire la ieșirea /divizarea din asociație cum am spus mai sus.

vali m a scris:

Nu castigati nimic daca iesiti din asociatie.Veti avea aceleasi obligatii, dar mai putine drepturi.
Ce calcule va nemultumesc?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea spune asa:
Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă
cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil
pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru
funcţionarea instalaţiilor comune inclusiv a ascensoarelor; colectarea
deşeurilor menajere, vidanjare.
Si:
Art.85. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă
cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la:
fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi,
după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la
părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună,
astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de
asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de
apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare
hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa;
ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună;
centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor
menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea,
conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau
contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator,
contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură
curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari
ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi
cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie,
alte servicii administrative către proprietatea comună.

Nu aveti cum sa-i impuneti administratorului ca calculeze altfel decat scrie in lege.
Scara dvs se poate separa de restul blocului, dar tot asa se va calcula.Faceti adunare generala si supuneti aprobarii separarea. Asta este primul pas.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesul pentru "iesit din asociatie" in speta dv nu se justifica deoarece obligatiile catre asociatia de proprietari sunt aceleasi
Difera numai drepturile intre proprietarii care sunt membrii ai asociatiei si cei care au inteles sa nu incheie acord de asociere sau au renuntat la aceasta calitate
Buna ziua,
As dori sa ies si eu din asociatie.
Eu stau in apartament maxim 20 zile pe an cand vin in concediu.
In bloc mai sunt propietari in aceasi situatie, plecati in Spania, nemultumiti si care nu au venit de vreo 2,3 ani.
Am citit mai multe articole cu acest subiect.
Consider ca platesc aiurea 30 lei pe luna pentru salariul la tanti care scrie 0 in acel tabel de 11 ori si pentru alte comisioane, rechizite etc, plus 15 lei pentru curatenie bloc.
Platesc alti bani si pentru reparatii la bloc. Asta nu ar fi problema pentru mine.
Din ce am inteles nu ar fi posibil asa ceva.
Mi se pare total aiurea.
E legea gresita ?
( asa cum e legea care mareste pensiile cu 40% ? )
Suntem prizonieri ai unor legi prost facute ?
Chiar nu se poate face nimic legal si amiabil ?

Alte discuții în legătură

Împărțirea cheltuielilor intre locatari Iulia.Ducq Iulia.Ducq La un bloc proprietate privată, cu 4 nivele, pe fiecare nivel cu 3 apartamente cum se împart cheltuielile pt repararea acoperişului (nu este prevăzut cu ... (vezi toată discuția)
Se plateste liftul chiar daca apartamentul nu este locuit? daniela florina daniela florina Buna ziua Ma intereseaza cum se imparte plata pentru service-ul liftului, adica daca factura de intretinere a liftului de imparte la toti proprietarii ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii coloane de apa cirnu72 cirnu72 Buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza suma de plata la schimbarea coloanelor verticale de apa calda si rece dintr-un bloc cu garsoniere si apartamente ... (vezi toată discuția)