avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna tuturor cine ma poate ajuta cu un sfat la o problemă. Pe data de 29-07-19 dimineata intrând în fabrica sa ma pontez de intrare am alunecat in curtea fabricii si căzând pe jos mi-am dat peste cap o operatie de acum 4-5 ani la genunchiul drept, a fost smurd-ul si poliția la fabrica Le am explicat cum sa întâmplat apoi smurd-ul ma adus la un spital apoi după câteva ore m-au adus la spitalul județean acolo mi-au pus piciorul in ghips dar nu mi-au facut internare pt ca voiau să fac un RMN. Pe una din foi scrie (drept la repaus fizic in vederea unui RMN urmat de o interventie chirurgicala.La fabrica a doua zi m-am dus si am adus foile dela spitale si am dat o declarație cum sa întâmplat. Ortopedul mi-a spus că trebuie să-i aduc o adeverință dela munca cum ca a fost accident de munca, am sunat la fabrica astăzi si mi sa spus că la mine nu se mai consideră accident de munca ca data de 29.30.31-07-2019 am fost printat manual de catre ei sa nu par nemotivat ca doctorul meu de familie este in co. Deși eu am mentionat ca pt alea 3 zile fac cerere de concediu de odihna si medicalu o să vin cu el de pe data de 01-08-19. Cum este posibil ca ei sa ma monteze manual daca eu din 29 am ghips pe picior si saptamana asta voi fi operat(reconstrucție tendon patelar asa a spus doctorul) ce trebuie sa fac in aceasta situatie ca ei spun că eu numai am dreptul la accident de munca ca alea 3 zile am fost pontat de ei ca si cum am fost la munca??...Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 August 2019
Gheață Crîstea, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:25, 6 August 2019
ART. 26
Orice eveniment, aşa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
ART. 5 din legea 319/2006
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă - vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
ART. 27
(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Cazul dvs. cred ca poate fi incadrat aici
ART. 30
(1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
j) accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de muncă, utilajul ori materialele, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de angajator, dacă se afla în baie ori în spălător sau dacă se deplasa de la locul de muncă la ieşirea din întreprindere sau unitate şi invers;
ART. 116 din H.G. 1425/2006
(1) Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.

Puteti discuta cu angajatorul si daca nu binevoieste sa respecte prevederile legale va puteti adresa iTM-ului, mai ales ca a fost si politia prezenta la locul accidentului
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
Ionut.ion, utilizator
Puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
ITM va declansa o ancheta si va dispune angajatorului sa cerceteze evenimentul produs. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
In urma anchetei ITM, angajatorul poate fi amendat contraventional pentru neanuntarea evenimentului produs.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.39 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
Cel mai bine si comod este sa faceti sesizarea online pe platforma de petitii a Inspectiei Muncii. De aici Inspectia muncii dirijeaza sesizarea catre ITM-ul competent si urmareste modul de solutionare .
Aveti linkul aici [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare ca accident de munca Cimss Cimss Buna ziua......... avem o nelamurire cu privire la urmatoarea problema : suntem o SC cu domeniul de activitate - transporturi rutiere de marfuri. Am angajat un ... (vezi toată discuția)
Buna seara, acum trei zile am avut un accident la locul de munca, ... Lefter98 Lefter98 Buna seara, Acum trezi zile am avut un accident la locul de munca, prin care a rezultat prezenta unei placi tăiate la mâna dreapta și impotență ... (vezi toată discuția)
Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)