avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligația de a presta munca în deplasare - turnee, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligația de a presta munca în deplasare - turnee, festivaluri etc.

Bună dimineața,
Îmi desfășor activitatea într-o instituție publică de spectacole, în cadrul compartimentului Tehnic-Scenă, în funcția de regizor de scenă. În CIM locul de muncă la litera D. Locul de muncă, la punctul 1 se stipulează că "Activitatea se desfășoară la sediul angajatorului Teatrul "X". La punctul 2. "În lipsa unui loc de muncă fix salariatul va desfășura activitatea astfel:......", nu este precizat nimic. Acum, în OG 21/2007 (legea cu caracter special) cu modificările și completările ulterioare, în anul 2016, printre altele s-a introdus și art. 16^1 care la alin. 2 spune că pentru participarea la gale, turnee, festivaluri salariații pot fi plătiți în baza legii drepturilor de autor sau a unor contracte încheiate conform Codului Civil. La următoarele aliniate se detaliază modul cum se face plata, de către cine și faptul că această prestație în bani nu împietează asupra drepturilor salariale. În legătură cu aceste deplasări există 2 cutume, prima, pentru participarea la festivaluri instituția angajatoare (trimițătoare) încasează o anumită sumă de bani de la organizatorul festivalului, calculată în funcție de numărul personalul artistic (actorii), de de numărul personalul tehnic (începând cu regizorul de scenă, sonorizatori, electicieni, recuziter, costumier, mașiniști), dar și în funcție de cheltuielile ocazionate de deplasarea în sine (șofer+carburant). A doua cutumă se referă la deplasările în țară, la teatrele cu care există contracte de colaborare, în sensul că prestațiile artistice se fac în contrapartidă, fără încasare de bani. Fiecare instituție își vinde propriile bilete la spectacolul celeilalte și banii încasați se fac venit la bugetul instituției care a organizat spectacolul. Realizez faptul că managerul instituției nu poate fi obligat la întocmirea pentru personalul tehnic, care au statut de salariați și de contracte pe legea drepturilor de autor și a drepturilor conexe sau contracte întocmite în baza Codului Civil, tocmai datorită sintagmei folosite de legiuitor "pot fi plătiți", dar întrebarea mea este următoarea, dar managerul ne poate obliga pe noi să mergem în deplasări atât timp cât în CIM, așa cum am precizat mai sus, se indică în mod clar și fără echivoc că locul de muncă este sediul teatrului?
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
MCM1, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum lucrez cu un actor? danatoma16 danatoma16 am constituit o trupa de teatru si doresc sa colaborez cu niste actori pentru a pune in scena niste spectacole. Vom avea repetitii si spectacole. Eu am facut o ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare colectiva 75ARTA 75ARTA Buna ziua, Sunt într-o situaţie deosebit de grea şi am mare nevoie de un sfat. În ultimul an de facultate am fost solicitată de directorul unui teatru ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere anca_diana anca_diana Se poate ca o persoana fizica sa intermedieze obtinerea unei sponsorizari pt un spectacol?Mie nu mi se pare ca ar trebui sa se autorizeze ca si impresar ... (vezi toată discuția)