avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control medical anual - Cabinet medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control medical anual - Cabinet medicina muncii

Buna ziua!
Unitatea in care lucrez a facut un contract cu un cabinet specializat in medicina muncii. Controlul medical anual consta in verificarea tensiunii si a vederii/ochelarilor in sala de sedinte sau alta incapere din institutie. Verificarea se face la " snop", durand 3-7 minute pentru fiecare. Eu nu sunt de acord sa fiu verificata in aceste conditii si vreau sa mi se faca la cabinetul prestator. Am anuntat d-na de la SSM ca nu sunt multumita de acest mod in care se desfasoara lucrurile. Anul acesta s-a desfasurat deja controlul, dar as vrea ca anul viitor sa il fac la cabinet.
Cum sa procedez sa cer in scris acest lucru?
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:27, 7 August 2019
Fac controalele anuale in baza trimiterilor de la medicul de familie. Pot folosi rezultatele de la ele? Sa fac copii si sa le trimit la cabinetul medicului de medicina muncii? Sau sa existe o colaborare intre cabinete, cum ar fi normal?
Daca stiti ca suferiti de anumite bolii ce va pot afecta activitatea sau activitatea desfasurata le poate agrava...puteti face copi de pe actele medicale emise de medicul specialist sau de familie si sa le prezentati medicului de medicina muncii.
Dar daca in urma controlului medical sunteti declarata " Inaptă' pentru locul de munca ocupat...v-a trebui sa va schimbati functia sau locul de munca
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, toate rezultatele analizelor care se incadreaza in fisa corespunzatoare din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, ar trebui sa se regaseasca in dosarul medical al lucratorului, chiar daca analizele se efectueaza in baza trimiterii de la medicul de familie.
Medicul de familie si medicul specialist de medicina muncii colaboreaza conform prevederilor
-art. 16
(6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
-art. 44 Medicul specialist de medicina muncii şi medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc şi operativ referitor la apariţia unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului.
Scopul este de a se stabili in mod corect aptitudinea in munca a salariatului de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contrct de prestari servicii medicale.
Pentru participare la control medical periodic sunt aplicabile prevederile
-art. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
-art. 40 Orice lucrător are dreptul să consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie condiţiilor de muncă şi activităţii desfăşurate.
Daca examinarea medicala nu respecta prevederile legale puteti contesta conform
-art. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-art. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
Eu nu am o problema cu efectuarea controlului ci cu modul de desfasurare a acestuia. Poate ca eu sunt in eroare, dar nu am inteles din raspunsul dvs. daca pot sa solicit o programare la cabinetul medical si nu o testare in sala de sedinte( pe care am intentia sa o refuz si sub motiv ca eu vreau un consult medical, nu o dezbatere pe seama sanatatii mele)? Va multumesc pentru raspuns.
Nu am vazut nicaieri unde sa scrie ca aceste consultatii se desfasoara doar la sediul angajatorului sau doar la sediul, cabinetul, medicului de medicina muncii.
Dupa cum ati observat mai sus...sunt cateva fise cu continutul analizelor medicale ce trebuie efectuate in functie de functia, ocupatia avuta precum si posibilitatea ca medicul de medicina muncii sa solicite alte examene de specialitate, in functie de fiecare situatie in parte.
La urmatorul consult medical puteti discuta cu medicul si vedeti ce va spune.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Acuitate vizuala electrician mentenanta danut2r danut2r As dori sa stiu care sunt conditiile de lucru la inaltime in ceea ce priveste acuitatea vizuala in meseria de electrician? Mai bine spus am fost respins de ... (vezi toată discuția)
Lucrul la inaltime floriontehnic floriontehnic BUNA ZIUA ! CARE ESTE ACTUL NORMATIV CARE ADMITE LUCRUL LA INALTIME PERSOANELOR CU VARSTA MAI MARE DE 55 ANI? (vezi toată discuția)