avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectuarea cadastrului este obligatorie in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectuarea cadastrului este obligatorie in cazul donatiei cotei succesorale???

Am facut succesiunea dupa ambii parinti la notariat si fiecarui mostenitor i-a revenit 1/3 din masa succesorala. Aceasta masa succesorala este compusa din bunuri imobile - case si terenuri de diverse categorii - aflate in localitati diferite.
As dori sa stiu daca pentru aceste bunuri imobile, - case si terenuri - este obligatorie efectuarea cadastrului in cazul in care partajul se face prin donarea cotelor succesorale.
Mai precis: pentru un anumit bun din masa succesorala (casa sau teren) unul dintre cei trei frati urmeaza sa devina unic proprietar prin donarea cotelor succesorale de catre ceilalti doi. Este obligatorie in acest caz efectuarea cadastrului inainte de partaj, sau acesta poate fi facut ulterior de catre cel care devine unic proprietar?
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
bibliopod, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:34, 15 Aprilie 2022
Este obligatoriu.
Buna ziua, pentru donarea cotelor succesorale trebuie facut cadastru.
Dar, nu inteleg de ce va complicati: daca tot donati cotele succesorale, de ce nu faceti declaratie de renuntare la mostenire cei doi frati, astfel incat cel de al 3-lea frate va culege intreaga masa succesorala ? ! in acest caz nu mai este nevoie de cadastru. Il va face ulterior, fratele care devine astfel unic proprietar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua, pentru donarea cotelor succesorale trebuie facut cadastru.
Dar, nu inteleg de ce va complicati: daca tot donati cotele succesorale, de ce nu faceti declaratie de renuntare la mostenire cei doi frati, astfel incat cel de al 3-lea frate va culege intreaga masa succesorala ? ! in acest caz nu mai este nevoie de cadastru. Il va face ulterior, fratele care devine astfel unic proprietar.


Poate doresc ca fratele să fie unic proprietar doar pe un anumit bun din masa succesorala, nu pe tot.
Nu se pune problema renuntarii la mostenire. Masa succesorala e compusa din 3 case dintre care una in Bucuresti, alte 2 fiind situate in localitatile natale ale parintilor. Casa din localitatea natala a mamei este construita de unul dintre cei trei frati si in mod normal aceasta trebuie sa-i revina in urma partajului. Tot din masa succesorala mai fac parte terenuri agricole de dimensiuni si categorii de folosinta diferite, aflate de asemenea in localitatile natale ale parintilor. Pentru unele din aceste terenuri - cele de dimensiuni mai importante - s-a demarat prgramul gratuit de efectuare a cadastrului care n-a fost inca finalizat. Tot ce doresc impreuna cu fratii mei este un partaj corect si echitabil si cu cat mai putine cheltuieli.
Echitabil este ca fiecare să își întocmească documentația cadastrala pentru ceea urmează să ia, din masa succesorala.
Cel mai ieftin este să faceți un singur act de partaj voluntar, în care să vă împărțiți bunurile asa cum ati convenit, decât sa încheiati mai multe donații pe cote.
Acum, având în vedere că sunt trei case, dintre care una în București, ieftin nu are cum să fie.
Documentația cadastrala este obligatorie la încheierea oricăror acte translative de proprietate având ca obiect bunuri imobile.
Ceea ce este destul de evident. De ce ai face-o ulterior, când ai deja bunul și ti-ai urmărit interesul?

Alte discuții în legătură

Partajul succesoral se poate face doar pentru o parte din bunurile imobile cuprinse in masa succesorala, celelalte urmand sa ramana in indiviziune pina la luarea unei decizii in privinta lor? bibliopod bibliopod Am facut succesiunea dupa ambii parinti la notariat si fiecarui mostenitor i-a revenit 1/3 din masa succesorala. Aceasta masa succesorala este compusa din ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea ... Adevar2 Adevar2 Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea cu partaj? Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați cu un răspuns pentru ... (vezi toată discuția)