avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea ...

Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea cu partaj?


Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați cu un răspuns pentru următoarea situație de fapt: tatăl meu a murit iar de pe urma sa au rămas 3 terenuri în extravilan și casa cu curtea în intravilan. Eu cu sora mea ne-am înțeles ca ea sa ia casa cu curtea și eu terenurile din extravilan. Întrebarea mea este dacă succesiunea după tata este condiționată de cadastru pentru fiecare dintre bunurile ce compun masă succesorală?
Practic eu care iau terenurile ar trebui sa fac 3 cadastre care ma costa vreo 3000 de lei, la care adaug onorariul notarului sau avocatului ( încă nu ne-am decis cum vom proceda).
Am întrebat , deoarece unii spun că este obligatoriu cadastrul iar alții ca nu, unii spun sa merg la notar iar alții la avocat ( tranzacție la primul termen de judecata).
Vreau cea mai ieftina cale, pentru că nu ne permitem sume mari și nu vreau sa fac credit pentru aceasta succesiune cu partaj.
Va mulțumim tuturor!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:52, 28 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mergeti la notar, este obligatoriu sa aveti cadastrul facut.

Daca mergeti la avocat, asta presupune ca intentionati sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta, iar in acest caz, nu este obligatoriu sa aveti cadastrul, deoarece in cadrul procesului de dezbatere a succesiunii se va numi obligatoriu, de catre instanta, un expert cadastrist care va face masuratorile.
Și pe expertul cadastrist cine îl plătește?
Practic, nici în instanță nu se mai poate să faci o tranzacție judiciară la primul termen de judecata, fără cadastru?
Din ce spuneți, rezulta ca în ambele situații ( notar sau instanță) este obligatoriu cadastrul.
Mulțumesc!
Dacă faceți partajul la notar, trebuie sa aveți documentație cadastrala.
Da, costa, însă este interesul dvs în a obtine un act de proprietate, înregistrat în Registrele de publicitate imobiliara.
Mulțumesc mult,d-le avocat!
E în interesul meu cadastrul , dar cu finanțele am probleme.
Sănătate!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevar2 a scris:

Sunt sau nu obligatorii măsurătorile cadastrale pentru succesiunea cu partaj?

Am întrebat , deoarece unii spun că este obligatoriu cadastrul iar alții ca nu,


Depinde cum ați formulat întrebarea.
Fiindcă succesiunea (adică dezbaterea moștenirii, care se finalizează cu emiterea certificatului de moștenitor) și partajul (sau împărțeala; sau ieșirea din indiviziune -- ziceți-i cum vreți) nu-s totuna.

Pentru (pasul 1) dezbaterea succesiunii nu-i musai să existe cadastru/întabulare. (art. 887 C.civ. alin. 1 - Drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moştenire... )

Pentru (pasul 2) partaj ... cam da. (e o nuanță de observat în articolul de mai jos).

Art. 36 din Legea 7/1996
(1) Actele notariale prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar se încheie numai dacă bunurile imobile sunt înscrise în cartea funciară, cu excepţia:

a) cazurilor prevăzute la art. 887 din Codul civil;
c) actelor de partaj succesoral sau voluntar, cu excepţia cazului în care imobilele din masa partajabilă se dezlipesc sau se alipesc;

Alte discuții în legătură

Pentru partaj voluntar la notar , titlu de proprietate comun ... Maria20211 Maria20211 Pentru partaj voluntar la notar , Titlu de Proprietate comun 3 moștenitori, 7 parcele distincte, noi luam fiecare anumite parcele , fără sa alipim sau ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren din succesiunea pe bunicii de pe tata care traieste, mama si sora traiesc si ele nuc23 nuc23 Cumparare teren din Succesiunea pe bunicii mei, tata, mama, sora traiesc Am imputernicire sa-l reprezint pe tata la dezbaterea succesiunii si partajul ... (vezi toată discuția)
Se poate face partaj folosind schite de cadastru? lauradafina lauradafina Buna ziua. In urma decesului tatalui meu, am hotarat sa facem succesiunea bunurilor imobile. In titlu figureaza 3 suprafete de teren aflate in extravilan si 3 ... (vezi toată discuția)