avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suntem patru frați din a doua căsătorie a tatălui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suntem patru frați din a doua căsătorie a tatălui și avem acte pe diferite bunuri. Putem face o asociație familială pentru administrarea moștenirii?

Buna ziua, suntem 4 frati si fiecaruia dintre noi parintii i-au facut acte pe diferite proprietati imobiliare cu scopul de a nu imparti aceste proprietati cu alti doi frati rezultati dintr-o casatorie anterioara a tatalui meu (in cazul in care tata ar deceda si ar fi proprietar atunci si ceilalti doi frati ar veni la mostenire si nu ar fi corect pentru ca lor le-a dat deja o parte din avere inainte sa se casatoreasca cu mama). Asadar suntem 4 frati din cea de-a doua casatorie si avem acte pe diferite bunuri. Totusi, intelegerea dintre noi este ca de fapt toate aceste bunuri apartin tuturor celor 4 frati. Nu s-a impartit egal averea, ci cum eram disponibili la acea vreme in tara, urmand ca fiecare bun sa fie impartit egal la toti 4 atunci cand bunul va fi vandut. Aceasta s-a intamplat inainte ca vreunul dintre noi sa se casatoreasca. Intre timp unii dintre noi au inceput sa se casatoreasca si sa aiba copii, iar asta complica putin lucrurile pentru ca daca fratele cu copii moare, bunul nu se mai imparte cu fratii, ci copiii iau tot. De aceea am dori sa facem o asociatie familiala cu toti cei 4 frati membri cu drepturi egale si fiecare dintre noi sa donam (vindem) toate bunurile catre aceasta asociatie, asta pentru ca nimeni sa nu poata sa vanda in viitor bunul pe care acum este proprietar fara acordul juridic al celorlalti 3 frati si pentru ca in caz de deces copiii defunctului sa nu ia toata valoarea bunului. Din cate am inteles de la notari nu este posibil infiintarea acestei entitati (asociatii) juridice si ma intreb daca ne poate ajuta careva de pe forum cu raspunsuri referitoare la aceasta situatie. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Da de ce-ati face asa ceva?
Complicati inutil situația, exista riscul sa apara neînțelegeri, va încurcati si copiii, iar bunurile imobile trebuie să existe în circuitul civil.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alin207 a scris:
Din cate am inteles de la notari nu este posibil ...

Orice e posibil. Dar poporul român are niște vorbe interesante despre pusul ouălelor în același cos, despre feritul de ucigă-l toaca cu riscul de a da de tac-su și altele asemenea.

Deși era firesc, părinții dvs. nici nu și-au putut imagina că într-o zi copiii lor vor începe să se căsătoarească și să aibă la rândul lor copii. Pe dvs. ce vă face să credeți că vă puteți imagina tot ce împlică o astfel de asociație? În primul rând îi trebuie un scop. Ceva mai „văruit” decât acela care v-a îndemnat să-i întrebați pe notari dacă se poate. Și nu în ultimul rând, în caz de dizolvare, lichidare, bunurile NU se pot transmite către persoane fizice, ci către persoane juridice cu scop identic sau asemănător.

Ce vă împiedică să vă așezați acum la masa tratativelor și să egalizați valoric ceea ce aveți?
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
romascanu, moderator
Varianta gândită de dvs nu este viabilă,bănuiesc că nu aveți averea familiei Rotschild pt a indisponibiliza bunurile respective într-o asociație sau fundație. Mergeți la un av pt o consultație și pt a cauta alte variante la problema dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa decesul mamei Andromeda92 Andromeda92 Buna ziua ! Parintii mei au un teren cu casa cumparat iar impreuna au 2 copii pe mine si fratele meu dar mama mai are 3 copii din alta casatorie(inainte sa se ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire CManole CManole Bunicul se casatoreste cu bunica, la inceputul anilor 40, casatorie din care ies doi copii, mama si fratele mamei, unchil B. Inainte de casatorie bunicul ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu ce metode sunt pentru a lasa mostenire tot ce ai copiilor tai,ma intereseaza cea mai ieftina dintre metode,cui ma adresez,daca ... (vezi toată discuția)