avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de deces

suntem institutie bugetara si as dori sa stiu daca pot sa dau ajutor de deces unui coleg a carui mama i-a decedat?
va multumesc frumos si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 14:42, 27 Noiembrie 2009
In situatia respectiva puteti sa-i acordati 2 ajutoare:

1) Ajutor de deces in conformitate cu Legea 19/2000, art. 126.

2) Ajutor de inmormantare, prevazut in CCM-ul aplicabil (minim un salariu mediu pe unitate, cf CCM National, art. 51, lit. d)
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Edbah, utilizator
Dl Edbah v-a transmis cadrul legal,completez mentionand faptul ca persoana care solicita ajutorul trebuie sa faca dovada gradului de rudenie.
In unitatile bugetare e mai dificil .
Se poate acorda ajutorul de deces cf.Legii 19/2000, daca mama nu a avut calitatea de pensionar si daca face dovada ca a suportat cheltuielile .
Cat priveste ajutorul cf.art.51 litera (d) din CCMUN se acorda rudelor de gradul I ( e si cazul mamei) dar aflata in intretinerea salariatului ( sa nu fi avut venit) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces cocuta1973 cocuta1973 Buna ziua, Am si eu un salariat caruia i-a decedat copilul. Copilul avea 2 luni. Intrebarea mea este daca institutia ii poate acorda ajutor de deces si in ... (vezi toată discuția)
Ajutor in caz de deces 18bubu 18bubu Neata!In cazul in care am doi angajati(frati) care-mi prezinta un certificat deces al mamei cui acord ajutorul: la amandoi sau unuia singur?multumesc (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)