avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CARE ESTE BAZA DE CALCUL PENTRU CM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CARE ESTE BAZA DE CALCUL PENTRU CM

buna ziua.
va rog sa-mi detaliati si mie,cu trimitere concreta la un act legislativ,care este baza de calcul pentru concediul medical de 5 zile lucratoare(luna nov) al unui angajat cu contract de munca permanent,cu vechime de 5 ani in cadrul companiei,fara alt concediu medical in ultimele 12 luni.mentionez ca angajatul plateste CAS prin retinere automata din salariu de catre angajator.
intrebarea apare pe fondul faptului ca cei de la resurse umane sustin ca baza de calcul se ia avand in vedere media ultimelor 6 luni la nivelul salariului mediu pe economie.
va multumesc anticipat pentru suport.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:34, 28 Noiembrie 2009
Baza de calcul este media veniturilor din ultimele 6 luni.
Gasiti aceasta prevedere in OUG 158/2005, art.10.
1. Iata ce spune art.10 din OUG 158/2005:
Art. 10. -
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).

2. Cei de la Resurse umane sa puna mana sa citeasca legile. Dvs. va incadrati la alin.(1) al art.10.
va multumesc foarte mult
Poate se refera la faptul ca dvs. aveti un venit brut lunar mai mare de 7200 lei,situatia in care ,intr-adevar se plafoneaza la 600*12=7200.

OUG 158/2005- Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca? eleonor eleonor as dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical 75 % din salarul brut sau net? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal andreiutza_l andreiutza_l Am o rugaminte...sa ma lamuriti si pe mine va rog frumos. Urmeaza sa intru in concediul prenatal (acela de 126 de zile , sarcina si lauzie) si din ce am citit ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul indemnizatie concediu medical daniela.ilea daniela.ilea in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil ,care este baza de calcul care se ia pentru calculul concediului medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)