avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal

Am o rugaminte...sa ma lamuriti si pe mine va rog frumos. Urmeaza sa intru in concediul prenatal (acela de 126 de zile , sarcina si lauzie) si din ce am citit pana acum acesta este platit cu 85 % din salariu. Nelamurirea mea este : din care salariu , NET sau BRUT? am tot citit si in unele locuri scrie net, in altele brut. Va rog frumos spuneti-mi si mie care este varianta corecta si legala, si daca se poate sa-mi dati si articolul unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 14 Februarie 2012
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar contributia de asigurari sociale (CAS).

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Art. 10 din OUG nr.158/2005

(1)Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pâna la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

(2)În situatia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a)cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b)salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

(3)Prevederile alin. (1) se aplica si în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevazatori, pe perioada în care se afla în situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2) lit. c) si d).

(4)În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(5)Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

(6)La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal larigeor larigeor Daca intru in concediul prenatal la jumatatea lunii, luna in curs se calculeaza la plata concediului? Cum se va calcula salariul in luna respectiva? multumesc (vezi toată discuția)
Calcul concediu pre-natal si post-natal ally123 ally123 Am fost in concediu de crestere copil pana la data de 30 sept. Acum sunt in concediu prenatal, urmand sa nasc al 2-lea copil. Cum se va calcula salariul pe ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este ultimul text de lege care reglementeaza concediul de maternitate (nu concediul de crestere a copilului) si cum ... (vezi toată discuția)