avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu pre-natal si post-natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu pre-natal si post-natal

Am fost in concediu de crestere copil pana la data de 30 sept. Acum sunt in concediu prenatal, urmand sa nasc al 2-lea copil. Cum se va calcula salariul pe care il primesc? In functie de indemnizatia pe care am avut-o sau in functie de salariul brut?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:06, 16 Octombrie 2013
Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediul medical. In cazul dvs. se vor considera indemnizatiile pentru CCC primite in cele 6 luni anterioare.

OUG nr.158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevãzãtori, pe perioada în care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.
Doresc sa stiu cum se va calcula salariul cat timp sunt in concediul medical pre si postnatal - adica cele 126 de zile (nu indemnizatia pe care o s-o primesc....)
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
ally123, utilizator
Pe durata concediului de maternitate nu primiti salariu , ci o indemnizatie calculata si al carei cuantum este prevazut in OUG nr.158/2005.

Art. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
....
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles acum...Inca o intrebare... Eu am un copil si un parinte in intretinere.
Avand in vedere ca baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate este venitul obtinut in ultimele 6 luni (in cazul meu indemnizatia primita pentru CCC), mai are sens sa-i declar la locul de munca ca fiind in intretinerea mea (pentru perioada de 126 de zile)? Ajuta la ceva?
Nu este nevoie sa-i treceti in intretinere. Indemnizatia de maternitate este scutita de impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este ultimul text de lege care reglementeaza concediul de maternitate (nu concediul de crestere a copilului) si cum ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate tina1990 tina1990 eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal andreiutza_l andreiutza_l Am o rugaminte...sa ma lamuriti si pe mine va rog frumos. Urmeaza sa intru in concediul prenatal (acela de 126 de zile , sarcina si lauzie) si din ce am citit ... (vezi toată discuția)