avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se poate lupta cu un I.F.N.?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se poate lupta cu un I.F.N.?

O poveste reala
Doi pensionari, sot si sotie, au achizitionat in urma cu 20 de ani un apartament pe care il detineau in proportie de 50 la suta fiecare. Au doua fiice, cresc, se casatoresc si pleaca din apartament. In urma cu 5 ani, sotia contracteaza, fara stirea sotului un credit de nevoi personale de la o institutie financiara nonbancara. Garantia acestui credit este pensia proprie, fara asigurare de viata. Culmea este ca imprumutul acordat de institutia financiara nonbancara este realizat chiar in sediul unei banci si semnat de functionarii acelei banci. Sotia nici nu a stiut ca se imprumuta de la o institutie nonbancara, a crezut ca se imprumuta de la banca. Ea habar nu avea ce inseamna IFN. ( este de discutat daca functionarii bancari au fost corecti, lucrind in numele unei institutii nonbancare).
Sotia face imprumuturi de 20.000 de lei,il refinanteaza din cind in cind,plateste toate ratele la timp si functionarii din banca o tot imbiau cu noi refinantari (era clientul perfect-avea pensie mare 3100-platea intotdeauna ratele la timp si avea un istoric foarte bun.) O socoteala concreta atesta faptul ca a luat in mai multe transe o suma totala de 35.000 de lei, dar a platit pina acum 60.000 si mai are de platit 44.000. Este institutie financiara nonbancara! Nici nu a stiut femeia ce statut au aceste IFN-uri. Ea credea ca e datoare la o banca respectabila fiindca acolo a solicitat si primit imprumutul.
Din pacate, in mai 2019, sotia imprumutata face un infarct si moare. Dupa deces si inmormintare, sotul pensionar , face ordine intre lucrurile ei si gaseste contractele de imprumut de nevoi personale. Dupa ce face si el un preinfarct cind a descoperit contractile, instiinteaza IFN cu adresa de Bucuresti prin scrisoare inregistrata chiar de functionarii care au acordat aceste imprumuturi.
Singurul bun al celor 2 soti a fost apartamentul si acum,datorita faptului ca sotia a murit, cele doua fete mostenesc theoretic si ele cite o treime din partea mamei lor, In consecinta sunt 3 mostenitori. Nu este nicio problema, ei se inteleg problema o reprezinta imprumutul la banca.
Fiind disperat si avind venituri proprii numai din pensie, sotul a inceput sa caute solutii pentru rezolvarea litigiului bancar. Ciudat ca pe net nu se gasesc astfel de situatii.
1. Impreviziunea este tratata numai pe tema riscului valutar, nu si a decesului. Decesul nu este o situatie imprevizibila? Decedata a murit in spital in 20 de minute datorita inimii, internata in spital fiind pe un diagnostic de pneumonie. Avea 63 de ani. Era prea batrina si moartea era previzibila? Tot la acest capitol ar mai trebui adaugata o informatie: scadenta ratei era stabilita in data de 13 ale fiecarei luni. In data de 13 mai sotia a fost internata in spital pentru pneumonie. Din 12 in 12 ore I s-au administrat medicamente si I s-a luat tensiunea. Tensiunea era normal 150 cu 80, puls obisnuit 3 zile la rind,exista document. In data de 16 mai, la ora 12 suna reprezentantul bancii, IFN, a societatii recuperatoare, nu se stie bine cine si o ia la rost ca nu si-a platit rata pe data de 13. Au avut o discutie tensionata in care sotia i-a spus ca nu a intirziat niciodata sic a in present este internata in spital. Colegele de salon au vazut ca s-a enervat la telefon In seara aceea tensiunea ei a fost de 190 cu 120 si in noaptea respective a facut infarctul. Pe certificatul constatator al mortii eliberat in urma autopsiei scrie la cauza decesului: infarct miocardic, combinat cu insuficienta respiratorie( de la pneumonie) si puseu de tensiune.
Are vreo legatura moartea cu amenintarile telefonice de la IFN? Medicul legist a spus ca infarctul miocardic nu s-ar fi produs daca nu exista puseul de tensiune combinat cu insuficienta respiratorie… Sotul are toate documentele de la externare, foaia de observatie din spital, plus rezultatul autopsiei.

2. Intra in discutie si lacomia bancara, a functionarilor bancari care au lucrat pentru o institutie non bancara. Pentru un comision incasat de la un I.F.N. au pacalit o femeie naiva spunindu-I ca banca mama o imprumuta.

3. Dobinda la un contract de credit fara asigurare de viata este cu 2 procente mai mare decit la cele cu asigurare. In consecinta, functionarii bancari au facut tot ce au putut ca suma imprumutata sa fie cit mai mare. Banuiala este ca acesti 2 la suta in plus sunt incasati pentru acoperirea riscului de neplata a imprumutatului. In general, nu se moare la 63 de ani. Sotul a observat ca societatile nu mai fac asigurari de viata dupa 70 de ani. In consecinta, statistic vorbind, aceea este virsta de la care este posibil ca un client sa moara. Pina la 70 de ani nu se prea moare. Cu exceptia acestui caz.

4. La aceasta ora sotul supravietuitor are o pensie de 2000 de lei si nu poate prelua contractul decedatei. Fiindca nu mai poate supravietui, (ar trebui sa plateasca lunar 1100 de lei) In plus are 66 de ani si bancile nu prea il imprumuta.

5. Apartamentul, singurul bun comun,are acum 3 proprietari :sotul si cele 2 fete. Fetele sunt plecate din tara,dar nu au venituri disponibile sa acopere datoria de la IFN. Apartamentul nu se vinde. S-a incercat, dar nu s-a reusit. Si apoi sotul supravietuitor nu are unde sa se mute. Este posibil ca IFN sa pretinda vinzarea apartamentului pentru recuperarea celor 44.000 de lei cu care a prostit o femeie naiva ?

6. Sotul supravietuitor nu mai are mult de trait. Dupa respectivul preinfarct, e posibil sa se duca si el in 2-3 ani de zile. Si fiindca acum nu mai are nimic de pierdut, vrea sa se faca dreptate. Va face publica toata aceasta poveste, demascind practicile bancare inselatoare. Are nume de ofiteri de credite si de directori care au aprobat contractele pe banda rulanta, vrea sa vada si cum se comporta justitia in faza de executare si cum functioneaza Protectia Consumatorului si S.A.L.-ul, intr-un cuvint vrea sa moara cu IFN de git. Poate moartea lui va sluji la iluminarea cetatenilor naivi care cred in reclamele colorate de la IFN.-uri.
Va multumesc ca ati citit aceasta lunga poveste. Si daca tot ati avut aceasta rabdare imensa, sotul supravietuitor va implora sa-I dati o sugestie, sa-I recomandati o cale de atac, sa ii comunicati o solutie rezonabila. Vrea sa se faca dreptate cu orice pret si sa pedepseasca, daca poate, lacomia unor camatari institutionali.

Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:35, 12 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe cat de tragica la nivel personal pe atat de putin spectaculoasă este povestea dvs .Astfel de situatii sunt frecvente se prezuma ca dna avea discernamant la data contactarii creditului,poate sa fie vorba despre o practica imorala dar pana la nelegala e cale lunga.Va garantez ca nu intereseaza multa lume această problemă personală,astfel de drame nu sunt subiecte de presa care sa faca audienta iar faptul că or sa fie demascati în presa va asigur ca-i lasa rece pe funcționarii respectivi..Daca dl a a suferit un preinfarct ar trebui să își amenajeze sănătatea și să lase luptele cu morile de vânt.Sa meargă la un avocat repede solutii se gasesc,se face succesiunea,se înstrăinează apartamentul pana se trezeste ifn-ul,e greu de dat un sfat util în 3 rânduri dar și mai greu este de citit întreaga poveste.Cu actele în fața într-o consultație se pot gasi solutii mai bune decât fronturile de informații primite de pe net.Scuzati-mi opinia ce poate sa va para cinică dar în țara în care nimic nu merge, mor sau dispar copii, in urma tragediilor nimeni nu răspunde povestea dvs este un dintre miile de alte cazuri.Un sfat util va va face sa invingeti ifn-ul cu armele lor,sa nu aibe practic ce sa urmărească și apoi vedeti daca mai aveti nervi și putere pt o plângere penală a cărei finalizare va dura ani

Faceti rapid succesiunea, vindeti apartamentul, banii nu ii depuneti la banca pentru ca ii ia IFN-ul dar nu trebuie tinuti nici in casa ca afla vreun hot si va rezolva. Va cautati un camin de batrani sau inchiriati o garsoniera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut bancar rambursabil sau nu Asociatia pentru integrarea cetatenilor romani in U.E. - Socinro Asociatia pentru integrarea cetatenilor romani in U.E. - Socinro Sotia a facut un imprumut la banca pentru nevoi personale. Atasat contractului de creditare exista si o asigurare de viata la care s-a platit lunar 30 de lei. ... (vezi toată discuția)
Mostenire STATE VICTOR PAUL STATE VICTOR PAUL Cat % are dreptul o sotie , dupa ce sotul a decedat ,stiind ca sotul mai are un copil major dintr-o casatorie antrioara ? Nota: -cei doi soti au cumparat un ... (vezi toată discuția)
Drept de habitatie viagera AlinaLavinia AlinaLavinia Tata s-a recasatorit. Prin succesiune lui i-ar reveni un apartament cu 2 camere. Partajul nu s-a facut. Sotia lui cere, amanintandu-l cu divort, sa ii faca ... (vezi toată discuția)