avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine poate fi tutore?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine poate fi tutore?

Buna ziua!
O persoană care nu are niciun fel de venit, nu muncește legal și care sufera de parkinson poate îndeplini calitatea de tutore a unui interzis judecătoresc?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 18:38, 13 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
reglementarea este cuprinsă în Codul Civil:

Art. 112
Persoana care poate fi numită tutore
(1) Poate fi tutore o persoană fizică sau soţul şi soţia, împreună, dacă nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de prezentul cod.
(2) În cazul în care în situaţia prevăzută la art. 110 se află mai mulţi minori care sunt fraţi sau surori, se numeşte, de regulă, un singur tutore.


Art. 113
Persoanele care nu pot fi numite tutore
(1) Nu poate fi tutore:
a) minorul, persoana pusă sub interdicţie judecătorească sau cel pus sub curatelă;
b) cel decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau declarat incapabil de a fi tutore;
c) cel căruia i s-a restrâns exerciţiul unor drepturi civile, fie în temeiul legii, fie prin hotărâre judecătorească, precum şi cel cu rele purtări reţinute ca atare de către o instanţă judecătorească;
d) cel care, exercitând o tutelă, a fost îndepărtat din aceasta în condiţiile art. 158;
e) cel aflat în stare de insolvabilitate;
f) cel care, din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului, nu ar putea îndeplini sarcina tutelei;
g) cel înlăturat prin înscris autentic sau prin testament de către părintele care exercita singur, în momentul morţii, autoritatea părintească.
(2) Dacă una dintre împrejurările prevăzute la alin. (1) survine sau este descoperită în timpul tutelei, tutorele va fi îndepărtat, respectându-se aceeaşi procedură ca şi la numirea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie pe proprie raspundere - situatiile prevazute de art.113 cod civil bibliopod bibliopod In cadrul procesului de punere sub interdictie a mamei mele si numirea mea ca tutore mi-a fost solicitata o declaratie pe proprie raspundere ca nu ma aflu in ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Dobindire statut de tutore fimir fimir Este vorba de mama mea,eu fiind unicul fiu,ea fiind divortata de tatal meu.Problemele de acum urmeaza.Ea este bolnava,sufera de Parkinson fiind internata in ... (vezi toată discuția)