Asociațiile de Proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la Judecătoria locală, altfel încalcă Legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 !
Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau dreptul de a da în judecată dacă nu erau constituite conform Legii nr. 230/2007 (se abrogaseră vechile prevederi legale), Instanțele au anulat și listele de plată ca fiind ilegale, dacă Asociația de Locatari nu se conformase Legii nr. 230/2007 (nu avea nici Capacitate de Folosință a drepturilor civile dacă nu s-a transformat conform legilor în vigoare la acel moment).
La fel, Asociațiile de Proprietari nu funcționează legal dacă nu respectă Legea nr. 196/2018, să-și actualizeze toate actele constitutive la Judecătorie, conform art. 17, 21, 104 și 107, altfel Instanțele vor fi OBLIGATE să le anuleze personalitatea juridică - [ link extern ]
Abia aștept să intre în vigoare art. 107, litera c), CARE TREBUIE APLICATĂ DE ORICE PREȘEDINTE DE ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI, MAI ALES DACĂ ARE ÎN COMPONENȚĂ MAI MULT DE 100 DE PROPRIETĂȚI !
Șefilor A.P.71 le va trebui minim 1 an să verifice toate cele 458 de proprietăți, mai ales dacă știm că sute de proprietari sunt plecați din localitate, unii definitiv !
Cum vor avea ei toate informațiile despre proprietățile și despre Suprafețele Utile și Cotele-Părți Indivize, pentru a ne putea cere în mod legal sumele din listele de plată lunare ?
În primul rând, nu se vor obosi ei să verifice cele 458 de proprietăți, știind că aproape toți șefii A.P.71 mai au alte locuri de muncă !
Astfel, dacă nu au informații clare despre TOȚI CEI 458 DE PROPRIETARI AI A.P.71, această falsă Asociație se va dizolva, pentru că nici cheltuielile comune nu se mai pot calcula pentru fiecare proprietar - CITIȚI ȘI ART. 75, ALIN. 3 ȘI ART. 76 ȘI VEȚI CONSTATA CĂ LISTELE DE PLATĂ VOR FI DECLARATE NULE ABSOLUT DE CĂTRE INSTANȚE !!!
Vechea legislație din domeniul Asociațiilor de Proprietari arăta explicit că A.P. nr. 71 din Brăila trebuia dizolvată sau desființată încă din 1997 (de la înființarea ei), știind că e(ra) formată din 9 blocuri și 28 de scări, care nu aveau proprietăți (conducte) comune pentru a constitui un Condominiu unic (în cadrul A.P.71 trebuia să avem minim 9 Condominii, fiecare cu proprietăți comune proprii). ESTE EVIDENT CĂ PROPRIETARII DIN BLOCUL SAU SCARA NOASTRĂ NU POT PLĂTI „BIRURI” ȘI FONDURI COMUNE, DEOARECE NOI NU AVEM PROPRIETĂȚI COMUNE CU CELELALTE 8 BLOCURI, NICI CU CELELALTE 28 DE SCĂRI !
➲ ȘEFII A.P.71 BRĂILA SUNT OBLIGAȚI SĂ DEZBATĂ ÎN COMITETUL EXECUTIV ȘI APOI ÎN ADUNAREA GENERALĂ DIZOLVAREA A.P.71 BRĂILA, ÎN CAZ CONTRAR ÎNCALCĂ CLAR LEGEA NR. 196/2018, ART. 11, ȘTIIND CĂ UN CONDOMINIU = O CLĂDIRE, UN BLOC CU PROPRIETĂȚI COMUNE (9 BLOCURI NU POT CONSTITUI UN SINGUR CONDOMINIU).
Acestea sunt articolele din Legea nr. 196/2018 prin care se dovedește că A.P.71 Brăila funcționează ilegal, deoarece nu e alcătuită dintr-un singur Condominiu (dintr-un singur bloc) și nici actele juridice constitutive nu sunt conforme art. 17, 19, 21, 104 și 107:
Art. 11. - (1) Asociația de Proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREZENTEI LEGI, CARE ARE CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menținerea în stare bună a IMOBILULUI, RESPECTAREA DREPTURILOR şi asumarea obligațiilor de CĂTRE TOȚI PROPRIETARII. ☛ NOTĂ: Citind acest alineat, se observă că Asociația de Proprietari e o persoană juridică cu rol de organizare și de reprezentare a INTERESELOR COMUNE ale oricărui proprietar (458 de proprietari sunt în A.P.71 Brăila) DINTR-UN CONDOMINIU (la A.P.71 avem 9 Condominii, conform Legii nr. 196/2018, deci actele constitutive nu sunt legale, deoarece o Asociație se poate înființa pentru un Condominiu, nu pentru mai multe, fără să existe conducte comune între blocurile A.P.71) ! Acest alineat 1 arată clar că orice Asociație de Proprietari trebuie să fi fost înființată în condițiile Legii nr. 196/2018 și are ca scop principal, clar - „RESPECTAREA DREPTURILOR TUTUROR PROPRIETARILOR”. Se știe că în acest caz, dacă scopul Asociației a fost încălcat, aceasta se poate dizolva de fapt și de drept, conform art. 245 din Noul Cod Civil.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea PROPRIETĂȚII COMUNE sunt în răspunderea juridică (...) A REPREZENTANȚILOR PROPRIETARILOR.
Art. 12. - Pentru realizarea scopului menţionat la art. 11 alin.(1), Asociaţia de Proprietari înfiinţată în condiţiile prezentei legi dobândeşte drepturi şi îşi asumă obligaţii faţă de terţi, în ceea ce priveşte administrarea Condominiului.
Art. 13. - (1) Asociaţia de Proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU (DINTR-UN SINGUR BLOC).
(2) În Condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui Asociaţii de Proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată şi în condiţiile în care există branşamente separate pe fiecare scară sau tronson.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte decizia a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condiţiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de PROPRIETATE COMUNĂ;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar DIN CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale TUTUROR proprietăţilor individuale DIN CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
p) părţi comune - PĂRȚILE DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar DIN CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară DINTR-UN CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte DINTR-UN CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) STATUT - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, prin care se reglementează scopul, structura şi modul de organizare şi funcţionare a Asociaţiei de Proprietari, conform prevederilor prezentei legi (...)
Art. 3. - (1) În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra PROPRIETĂȚII COMUNE, în cazul Condominiilor, se constituie Asociații de Proprietari, care SE ORGANIZEAZĂ ȘI FUNCȚIONEAZĂ CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI.
(2) (...) Asociaţiile de Proprietari se pot asocia (...) în condiţiile prevăzute de lege.
(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie Condominiu:
a) clădiri cu mai multe locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie în care există proprietăţi individuale şi proprietăţi comune;
b) clădiri multi-etajate; un tronson cu una sau mai multe scări DIN CADRUL CLĂDIRII multi-etajate în cazul în care se poate delimita proprietatea comună (...)
Art. 5. - În cazul modificării Suprafeței Utile a unei proprietăți individuale, toate Cotele-Părți Indivize din Condominiu se modifică proporțional.
Art. 15. - (3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea Asociaţiei de Proprietari se prezintă şi se adoptă Statutul Asociaţiei de Proprietari, care cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
a) (...) SEDIUL Asociaţiei de Proprietari;
b) scopul Asociaţiei de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR LEGALE;
c) structura veniturilor şi a cheltuielilor, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE ÎN VIGOARE;
d) MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, precum şi obligaţiile și DREPTURILE ACESTORA;
e) structura organizatorică şi modul de funcţionare, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
f) repartizarea cheltuielilor Asociaţiei de Proprietari, CONFORM LEGII;
h) modalitatea de soluţionare a litigiilor, relaţiile contractuale, penalizările.
(4) Statutul Asociaţiei de Proprietari stabileşte modul de organizare, regulile generale de funcţionare şi atribuţiile Asociaţiei de Proprietari, ale Adunării Generale, ale Comitetului Executiv, cenzorului şi administratorului de Condominii, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE ÎN VIGOARE.
Art. 104. - (2) Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
Art. 107. - c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, ÎN VEDEREA CALCULULUI COTELOR DE CONTRIBUȚIE LA CHELTUIELILE ASOCIAȚIEI PENTRU RESPECTIVA LOCUINȚĂ.
!!! E OBLIGATORIU PROCESUL VERBAL AL A.G. DE CONSTITUIRE, ALTFEL NU SE ACORDĂ PERSONALITATE JURIDICĂ (în dosarul de constituire al Asociației noastre nu există niciun proces verbal al A.G. de constituire în 1997) !!! - rolii.ro/hotarari/58a46f3ae4900954380021ff
Aștept dezbateri pe tema funcționării ilegale a Asociațiilor de Proprietari care nu și-au mai actualizat și legalizat la Judecătorie Statutul și Acordul de Asociere, conform articolelor din Legea nr. 196/2018, enumerate de mine mai sus.
art 104 (2) (2) Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu prevederile prezentei legi.
art. 57 l o) în cazul modificării cadrului legislativ privind asociațiile de proprietari, președintele convoacă adunarea generală a asociației de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociației
art. 58 (2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.
art. 102 e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
art. 107 În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: a) proprietarii din condominii sunt obligați să aprobe un regulament al condominiului;
flory_mr
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
ÎN SFÂRȘIT, A POSTAT CINEVA CITÂND ARTICOLELE MAI IMPORTANTE.
Dar mai sunt de invocat și art. 17, 21, 47, 48, 53, 55, 57, 105, etc., pentru a dovedi că foarte multe Asociații de Proprietari din România FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL dacă nu și-au actualizat și nu și-au legalizat la Judecătorie actele constitutive ale Asociației de minim 2 ani, știind că Legea nr. 196/2018 obligă la un nou Statut și la un nou Acord de Asociere - la noi este chiar un caz penal să funcționezi cu Statutul și cu Acordul de Asociere ne-actualizate și ne-relegalizate la Judecătorie de la înființare, de acum ... 22 de ani, din 23.12.1997 ! Așa putem cere și Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale anterioare, știind că figurează ca membri actuali ai Asociației noastre, foști proprietari ... decedați, dar și foști proprietari care și-au vândut demult proprietățile !