Vecina mea in varsta de 86 de ani, dupa moartea sotului, a semnat la un notar un contract cu fina dansei, prin care se obliga la cedarea tuturor bunurilor sale dupa moartea dansei. In contractul respectiv este stipulat doar faptul ca fina dansei impreuna cu sotul acesteia, se obliga la ingrijirea ei pana la moarte. Problema este aici. Aceasta si sotul ei nu o trateaza cu respect, tipa la dansa, o viziteaza doar o data pe saptamana. Batranica plange in fiecare zi fiindca ii pare rau ca a semnat un contract de cedare a bunurilor cu acestia. Mentionez faptul ca nu are copii. Intrebarea mea este: se poate anula acel contract?
Rezolutiunea contractului intervine pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de intretinere, obligatie stipulata in contract.
Aceasta rezida in procurarea de alimente, medicamente , bunuri destinate subzistentei, haine, asigurarea de servicii, asigurarea intretinerii efective.
Sanctiunea rezolutiunii- cauza de ineficacitate a actelor juridice poate fi constatata si pronuntata de catre instanta de judecata, la cererea partilor contractante ce justifica un interes, precum si dupa deces, de catre succesori.
Lipsa intretinerii poate fi demonstrata cu orice mijloc de proba, inscrisuri, interogatorii, martori, inregistrari audio/ audio-video, ca mijloace materiale de proba.
Se pune intrebarea daca persoana in etate avea discernamant cand a perfectat contractul.
A existat vreun certificat medico-legal, la momentul incheierii contractului?
Lipsa discernamantului reprezinta, in esenta, lipsa consimtamantului.(lipsa consimtamantului atragand nulitatea absoluta a actului notarial ).