avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua,
In cazul in care un teren intravilan a fost obtinut de o persoana, prin donatie de la bunica sa, dupa decesul acesteea se poate vinde terenul?
Implica ceva conditii speciale?
Multumesc
Instrainarea si dobandirea de terenuri de orice fel prin acte juridice intre vii trebuie sa fie facute prin incheierea actului in forma autentica
Daca acea persoana vrea sa vanda terenul,nu are importanta daca acel teren este situat in intravilan sau extravilan.Actul de vanzare-cumparare trebuie sa fie facut in forma autentica,sub sanctiunea nulitatii absolute..
Multumesc pentru promptitudine.
Inteleg ca vanzarea este posibila.
Dar totusi exista anumite conditii..?...marturisesc ca sunt "putin in ceata".....:-/
.Un asemenea act e supus , totusi , unei incertitudini .
Mostenitorii rezervatari (spre exemplu , copiii) pot sa-l atace , daca excede rezerva succesorala.
( in sensul ca drepturile lor de erezi sunt incalcate, in acest mod)
Termenul in care se poate solicita desfiintarea actului de donatie si reductiunea liberalitatii excesive e cel de 3 ani si curge de la data deschiderii succesiunii prin moarte.
Instrainarea unui bun provenit dintr-un act de donatie nu comporta nicio regula speciala.
Presupune , insa , forma autentica ad solemnitatem . si cel care perfecteaza un asemenea act e notarul public.(sunt necesare, in acest sens , intabularea terenului si cadastrul cu privire la acesta ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dar de ce dupa decesul bunicii?
Daca donatia s-a facut fara pastrarea vreunui dezmembramant al dreptului de proprietate ( adica donatie pur si simplu) puteti sa vindeti oricand.
Daca donatia s-a facut asupra nudei proprietati, atunci puteti vinde doar dupa decesul bunicii.
Aveti nevoie de cadastru, intabularea dreptului de proprietate la cartea funciara ( a contractului de donatie), certificat fiscal si cam atat.

@adutescu Instrainarea e posibila , in momentul dobandirii dreptului de proprietate .Eu ma refeream la posibilitatea desfiintarii unui asemenea act (care se poate intampla numai in termen de 3 ani de la moarte).;)
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)
Donatie catre primarie daniel_danut83 daniel_danut83 Buna ziua parinti mei sunt despartiti iar copii urmata din casatorie au ramas la mama. Cei doi parinti au o casa, tatal sta in acea casa iar mama sta separat ... (vezi toată discuția)