avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DONATIE CATRE PRIMARIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DONATIE CATRE PRIMARIE

Buna ziua parinti mei sunt despartiti iar copii urmata din casatorie au ramas la mama. Cei doi parinti au o casa, tatal sta in acea casa iar mama sta separat de el cu copii. As dori sa stiu daca tatal poate sa doneze casa primariei localitatii chiar daca are copii.Actele casei sunt la mama dar acea casa nu este intabulatao poate dona acea casa daca nu are actele pe ea originale si nu este intabulata.multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:24, 27 Februarie 2017
Buna ziua,
Dupa dezbaterea partajului acelui imobil intre cei doi parinti , fiecare poate sa faca ce doreste cu partea lui de bun Atata timp cat cineva nu are calitatea de prioprietar cum pot sa aiba pretentii la ce se intampla cu acel bun? Copiii sunt terti fata de casa si deci nu trebuie sa le ceara cineva consimtamantul pentru instrainare!
Un act translativ de proprietate poate fi perfectat,indiferent daca este unul cu titlu oneros ori unul cu titlu gratuit.


Fiecare dispune de bunurile sale, in timpul vietii, dupa cum doreste.


Instrainarea poate fi realizata daca sunt realizate masuratorile cadastrale si daca este intabulat imobilul.


Transferul dreptului de proprietate presupune respectarea formei autentice, ad validitatem.


Mostenitorii, insa, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reintregirii rezervei succesorala, rezerva redusa prin actele juridice perfectate.


Asadar, donatia este supusa reductiunii, daca este lezata rezerva cuvenita mostenitorilor rezervatari.



Acestia se pot adresa instantei de judecata, in termen de 3 ani, termen ce curge de la data decesului, ori dupa momentul decesului, in termen de 3 ani de la data perfectarii actului translativ de proprietate.


Vanzarea -cumpararea presupune plata pretului, un pret real, sincer, si serior.

Altminteri, intentia instrainatorului este aceea de a dona, nu a de a vinde.


(suntem in prezenta unei donatii deghizate).



Exista si o prezumtie, in acest sens, cand bunul este instrainat rudelor.


Reductiunea liberalitatii excesive este realizata in natura, ori prin echivalent banesc.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi imobil mmonyca1981 mmonyca1981 Buna ziua,am o problema. prietenul meu a achizitionat prin Prima Casa un apartament,problema e ca el este proprietar si ar vrea sa ma faca pe mine ... (vezi toată discuția)
Copil provenit dintr-o relatie extraconjugala mfior mfior Buna ziua! Sunt nascuta dintr-o relatie extraconjugala.Am fost recunoscuta de tata ,mi s-a platit pensia alimentara dar parintii nu au locuit impreuna si nici ... (vezi toată discuția)
Evacuare neacsurobert neacsurobert Buna ziua. Am avut o altercatie cu tatal meu in urma careia s-a ajuns la un proces de lunga durata. Si anume: locuiam in casa cu parintii, impreuna cu sotia si ... (vezi toată discuția)