avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am plecat fără copil din Germania pentru că tatăl ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am plecat fără copil din Germania pentru că tatăl lui a promis că, după o lună, mi-l va aduce în țară. Acum nu mai vrea, ce soluții legale am să rezolv problema?

Buna seara.Ma confrunt cu o problema la care nu visam ca o sa ajung.Dupa o casatorie de de 26 de ani cu un cetatean yugoslav am ajuns in pragul divortului.Casatoria fiind inregistrata in Romania.El avand drept de sedere pe baza casatoriei inRomania..Relatia noastra de mult scartaia insa in 2018 am hotarat sa dau mai o sansa relatiei noastre si am plecat in Germania impreuna cu fiul nostru(sotul meu locuind in Germania avand si acolo viza de sedere tot pe baza casatoriei)in Germania .Fiul meu a facut un an scolar in aceasta tara..Vazand ca relatia nu se mai putea salva am hotarat sa ma intorc in Romania in luna iunie atunci copilul avea vacanta .Urmand ca sa l reanscriu anul acesta in Romania la scoala.Sotul meu fiind de acord insa m a rugat fiul meu in varsta de 13 ani ca el sa mai ramana o luna cu taica- su ca si asa are vacanta si ca o sa l aduca el in Romania.Zis si facut, copilul meu a ramas in Germania cu taica su iar eu m-am întors în România.Trecand deja o luna și am tot sunat sa vad când mi l aduce ..a tot amânat mai o săptămână,mai trei zile etc.Azi când am sunat mi a spus clar ca nu vrea sa mi -l aducă și ca copilul va sta cu el.Vreau sa știu ce posibilități ,soluții legale am pentru a-mi aduce copilul acasă (copilul fiind cetatean roman)Multumesc tuturor ce ma vor sfatui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Met1 , utilizator 11:08, 18 August 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum se descurca copilul cu scoala acolo si cum e relatia copilului cu tatal sau ?
Poate nu i-ar fi mai rau in Germania.
Daca dvs considerati gandind la rece ca i-ar fi mai bine cu dvs in Romania, va trebui sa va adresati instantei fie sa cereti divortul si tot ce e de cerut in legatura cu copilul, fie doar legat de copil, sa aiba locuinta la dvs si tatal sa plateasca pensie.
Aveti nevoie de avocat si mai aveti o problema cu competenta instantei, instanta competenta fiind cea de pe raza ultimului domiciliu comun, domiciliu in sensul de locuit impreuna.
Daca v-ati judeca in Germania, acolo mamele sunt mai avantajate, nu ar fi rau.
Stimata utilizatoare,
Din cele ce scrieti singura instanta competenta este cea germana.
Ati gresit plecand din Germania fara copil.
ATENTIE, justitia germana poate interpreta plecarea dvs ca fiind un abandon al copilului.
Justitia germana este foarte favorabila mamei dar in cazul dvs, dvs va trebui sa demonstrati justitiei germane ca nu ati abandonat copilul, ca ati avut o intelegere cu tatal, ca copilul era la curent si de acord, ca i-ati trimis regulat bani, jucarii, haine, etc... .
Marturia copilului va conta in aceasta situatie.

Cum Yugoslavia nu prea mai exista presupunem ca sotul este cetatean serb.
Oricum, daca are resedinta in De inseamna ca este acoperit dpdv legal, deci nu veti putea invoca vreo iregularitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Demos, utilizator
Stimata gi-jane2, spuneti ca poate i-ar fi mai bine in Germania. N-ar trebui sa puneti banii pe primul loc. Pe urma, spuneti ca in Germania mamele sunt mai avantajate. Sunteti foarte neinformat(a), mai documentati-va. Imi pare rau sa va spun dar stiu cateva cazuri de mame romance al caror copil are celalalt parinte cetatean german. Toate mamele au pierdut procesele. Una a trebuit sa ramana in Germania indiferent ce, numai pentru a fi parte in viata copilului. Locuiesc in Germania si stiu ce spun. Nu conteaza ce spune legea, ci ce decide judecatorul iar eu stiu prea multe cazuri asa, din pacate niciunul in care i s-a dat voie mamei sa scoata copilul din Germania. Deci, in acest caz ar prima din pacate cetatenia tatalui, desi nationalitatea e sarba sau croata. Sunt destul de sigura ca tatal stie ca asa e situatia, si de aceea i-a spus mamei ca ii aduce copilul. Daca tatal e sarb, mama are o sansa poate deoarece Serbia nu e parte UE, Croatia insa e. Mama a procedat extrem de gresit cand a parasit Germania fara copil, bazandu-se doar pe cuvantul tatalui ca i-l aduce.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
adriamia, utilizator
@adriamia

Ceea ce scrieti introduce un neadevar, va citez: "Nu conteaza ce spune legea, ci ce decide judecatorul"!!!
Multi romini nu cunosc legile propriei tari, deci nu mai vorbim de cunoasterea legilor tarilor unde mananca si traiesc, unde au posibilitatea sa se civilizeze un pic!
Dpdv statistic, judecatorii germani APLICA CORECT LEGEA GERMANA intr-un procent mult mai important decat judecatorii romani legea romana.
Ca romani fara cunostintele si nivelul de civilizatie necesar nu au stiut sa se faca reprezentati, nu au stiut sa-si apere corect cauzele in fata justitiei germane nu este problema justitiei germane!!!
Judecatorul german nu este vinovat de faptul ca X nu este inteligent si civilizat.
Acelas lucru se constata si in Ro, o gramada de cazuri sunt irecuperabile, pierdute in instanta, pt ca romanii nu cunosc legile si nici nu sunt destul de inteligenti sa ceara o simpla consultatie unui avocat!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Demos, utilizator
Stimate demos, eu am mentionat doar niste cazuri pe care le cunosc. Cazurile respective sunt ale unor romance cu studii superioare care cunosc limba germana si locuiesc aici de o perioada, deci nu vorbim de niste femei care habar n-au de drepturile lor sau de cum merge justitia. Daca va place scoateti afirmatii din context si sa presupuneti fara baze e problema dvs. Eu daca as fi in locul doamnei, m-as adresa unui avocat care locuieste in Germania (ex. romani plecati demult, care au locuit aproape toata viata aici). Eu una am experienta cu asa-zisa corectitudine a germanilor. Nemtii au si ei uscaturile lor, iar tagma avocatilor pare sa fie cam plina. Numai cine a trecut prin Germania ca turist si n-a locuit si lucrat aici o zi, ii poate pune cum faceti dvs pe un maret piedestal.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
adriamia, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrare cu copil in romania Teona Luca Teona Luca Pot sa intru in Romania din Serbia cu copilul fara procura sotului. Are certificat de nastere romanesc. (vezi toată discuția)
Casatorie Mihaelap28 Mihaelap28 Buna ziua,cu o intrebare va deranjez,nepoata mea are dubla cetățenie română_sârbă,provine din o romanca si un sarb ,are pașaport romanesc dar ar vrea si ... (vezi toată discuția)
Intoarcere cu 4 copii in tara, frica de a nu pierde copiii, dorinta divort marinaalexandrescu marinaalexandrescu Buna ziua, am si eu o intrebare mare mare de tot!!! am o prietena care a venit din Serbia cu copii, in vizita la mama ei ,d ar care nu vrea sa se mai ... (vezi toată discuția)