avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni nedezbătute de zeci de ani: pot invoca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni nedezbătute de zeci de ani: pot invoca moștenitorii uzucapiunea?

Bună ziua,
Bunica mea deține ca și coproprietar împreună cu mama ei și un frate un teren+casă începând cu anul 1985 după ce au dezbătut succesiunea după tatăl ei. Mama ei a decedat în 1987, dar nu s-a făcut succesiune după ea, fratele ei care apare pe titlul de proprietate nu a locuit acolo de peste 40 ani, a decedat în urma cu 15 ani și are 3 copii care nu au locuit acolo niciodată.
Bunica vrea sa vândă casa și terenul, dar trebuie sa facă succesiune după mama ei, pentru asta trebuie să dezbata succesiunea cu copii fratelui ei, însă nici ei nu au succesiunea dezbătută după tatăl lor(adică fratele bunicii), trebuie sa o dezbata ei întâi ca să poată sa vina sa semneze ca nu au pretenții la casa bunicii si sa rămână ea unic proprietar, dar ei nu vor sa dezbata succesiunea după tatăl lor.
Ce se poate face în acest caz?
Se poate apela la dreptul de uzucapiune (pentru ca ei nu au locuit aici de peste 30 ani) chiar dacă apare și tatăl lor ca mostenitor pe titlul de proprietate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:26, 16 August 2019
Nu se poate apela la uzucapiune daca exista deja un act de proprietate.
Faptul ca au locuit sau nu acolo, nu are nicio relevanta.
Puteti insa sa va adresati instantei pentru iesirea din indiviziune (partajul), daca nu se poate pe cale amiabila.
După moartea bunicii, se va putea apela la uzucapiune și sa ii rămână mamei (care locuiește de 50 ani acolo) bunurile ei sau tot va trebui sa dezbata succesiunea?

raluk0207 a scris:

Nu se poate apela la uzucapiune daca exista deja un act de proprietate.
Faptul ca au locuit sau nu acolo, nu are nicio relevanta.
Puteti insa sa va adresati instantei pentru iesirea din indiviziune (partajul), daca nu se poate pe cale amiabila.

Dupa cum v-am spus, uzucapiunea nu se poate invoca decat daca nu exista acte de proprietate.
In speta, exista un certificat de mostenitor dupa strabunic. Solicitati partajul cu ceilalti mostenitori, pe cale judecatoreasca. Daca imobilul va fi atribuit integral bunicii, va trebui sa le achite celorlalti sulte.
Nimeni nu devine proprietar si nu castiga mai multe drepturi doar prin faptul ca a locuit acolo. Putea sa locuiasca si 200 de ani. Situatia e aceeasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura didu_didu didu_didu Care este procedura in instanta pentru a imparti un teren mai multor persoane apeland la uzucapiune, teren obtinut prin mostenire de catre bunicul meu? ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informații RodicaAurica RodicaAurica Succesiune /informații Buna ziua, Va solicit ajutorul pentru o situație foarte complicată. Suntem mai multi frați și părinti noștri au decedat în ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani fata de mostenitori Mircea1787 Mircea1787 Vă propun speţa mea de uzucapiune să vă daţi cu părerea dacă ar avea şanse de reuşită sau nu....încă nu am formulat cererea. Orice sfat e ... (vezi toată discuția)