Succesiune /informații
Buna ziua,
Va solicit ajutorul pentru o situație foarte complicată. Suntem mai multi frați și părinti noștri au decedat în 1997 (mama) si 2017 (tata). Succesiunea nu a fost făcuta pentru niciunul dintre ei si trebuie sa o dezbatem prin instanta, pentru că cu „unul dintre frați” nu putem găsi o soluție amiabila.
Prima întrebare :putem dezbate succesiunea după amândoi părinții prin aceiași acțiune în instanta, în cazul în care fiecare dintre părinti au titlu lor de proprietate aparte ?
Din partea mamei este mai simplu, ea neavând frați și surori.
Din partea tatălui este mult mai complicat și iată persoanele care au intervenit de-a lungul anilor:
- străbunicul,
- bunicul,
- cea doua soție a bunicului (mama vitrega a tatălui nostru)
- sora vitrega a tatălui nostru, « mătușa »
- fratele vitreg, « unchiul »
Situația sa desfășurat în modul următor :
I) Prin 1957 în urma unei cerți cu bunicul, străbunicul a dat afara din casă pe bunicul si pe tatăl nostru și a făcut act de vânzare-cumpărare cu întreținere nurorii sale (a doua soție à bunicului nostru) la acel moment pe casa şi terenul aferent acestei case (in jur de 3000 /4000 mp nu știm exact).
La acel moment în acea casa, locuiau împreuna străbunicul, bunicul, tatăl nostru (copil din prima căsătorie a bunicului), soția bunicului( a doua soție) și cei doi copii : unchiul(decedat prin anii 1970 și fără urmași) și mătușa - (decedată în 2003 și cu 3 urmași).
Când au fost dați afara din casa, bunicul si tatăl nostru s-au dus la o gradina și au făcut o coverca la început și mai târziu o casa din cranturi.
În 1958 străbunicul a făcut un testament prin care a împărțit toti copii lui, adică pe bunicul nostru, surorile lui si inca odata pe nora lui.
Prin acest testament nora căreia străbunicul îi dăduse tot ce avea, a mai primit 2 terenuri la camp(2x 5000 mp), si bunicul a "primit" un teren de 5000 mp fără casă(acea gradină unde a făcut o coverca când a fost dat afară), pe care bunicul cu fiul lui(tatăl nostru) au construit o casă cu 2 camere în care au locuit împreună pana când tatăl nostru sa căsătorit cu mama nostra.
Prin anii 1968/1970 mătușa, căsătorindu-se a plecat într-un alt oraș. După câtiva ani, dupa decesul fratelui si mamei sale, a venit și a vândut acesta casa şi terenul aferent acestei case.
Cam la aceiasi perioda, după căsătoria părinților noștri, bunicul și tatăl nostru au împărțit « curtea acelei gradini » si părinti noștri și-au construit o casa cu 2 camere (autorisatie pe numele lor).
Tot la acesta perioadă, bunicul nostru fiind foarte bolnav și pentru ca fiica sa (mătușa) nu sa interesant de el, ea considerând că își luase deja dreptul ei şi plecase la 500 de km, bunicul a vândut cu contract de vânzare-cumpărare mamei noastre, toate bunurile pe care le poseda la acest.
Ïn aceea perioadă sub comunism se putea deține numai locul de casă si nu se putea vinde decât 800mp, motiv pentru care bunicul nostru nu a putut vinde mamei nostre decat 800 mp si nu tot ce avea în realitate.
În 1990, când moștenitorii proprietarilor deposedați de terenuri de către sistemul comunist și-au putut recupera ce le-a fost luat, mătușa și tatăl nostru și-au făcut cerere SEPARAT, « fiecare la rolul lui », pentru a recupera diferențele de teren ce le reveneau:
• mătușa partea de la mama ei
• tatăl nostru partea de la tatăl lui, find singurul care à semnat cererea de punere în posesie.
II) În 1991, când au fost puși în posesie fiecare la rolul lui:
- mătușa și-a vândut terenul (cei 2x 5000mp la câmp) si a vrut sa vândă încă odată gradina casei « părintești » cum o numea tatăl nostru,pe care o vânduse deja in 1972.
- tatăl nostru a fost singurul care a fost pus în posesie (semnătura pe procesul de punere în posesie) si s-a interesat de terenul care ia rămas de la bunicul (care face obiectul acestui partaj) şi a suportat cheltuielile şi taxele necesare începând din acest moment.
În 1997 când tatal nostru şi-a recuperat titlul de proprietate a constatat că matusa era înscrisă pe titlul lui.
Ea având deja titlul ei ȘI MAI ALES CA NU A FĂCUT NICI UN DEMERS si A FOST DEZINTERESATA TOTAL pentru terenurile tatălui sau. La acest moment fiind întrebată, de ce numele ei apare pe actul pentru care tatăl nostru a făcut demersurile, mătușa a răspuns: „că avându-și deja partea ei și cum nu s-a ocupat de tatăl lor, să stea liniștit că ei nu-i trebuie nimic de la el”
Si de fapt ea a respectat acest contrat moral.
Deci din 1972 până în 2003 (timp de 31 de ani) când mătușa a decedat nu a făcut nici un demers pentru dezbaterea succesiunii tatălui ei.
Tatăl si mama noastră, ajutați de noi copii lor, din 1990 până în 2017 când a decedat, a plătit taxele, cheltuielile de judecată şi de avocați, fiind obligați 25 ani să se apere pentru o parte din acest teren de care a fost deposedat silit în 2005.
Pe parcursul acestor ani tatăl nostru a fost obligat sa vândă câteva parcele din acest teren, fiind unicul posesor şi plătitor al cheltuielilor necesare întreținerii și apărării acestui teren.
În consecința, mătușa și urmașii ei timp de 44 de ani, nu sa interesat NICIODATĂ de aceste TERENURI si n-au plătit cheltuielile şi impozite necesare.
Și mai mult, în 1991, mătușa n-a dorit și n-a cerut să fie pusa în posesie pe terenul care este obiectul acestui dosar, ea făcând cerere NUMAI pentru terenurile din partea mamei sale.
Numai în 2016, fiica sa, verișoara nostra a depus o acțiune în instanța pentru dezbaterea succesiuni titlui de proprietate à tatălui nostru, acțiune la care în final a renunțat în 2017, neavând probe ca mătușa și ea însuși s-au ocupat de aceste terenuri.
Tatăl nostru fiind obligat să asume taxele de impozit şi cheltuielile necesare (judecată şi avocații cu reținere din pensie) a vândut o parte din acest teren. În prezent ia mai rămas un teren cu casa care a fost construită cu mama noastră.
Cont ținut de dezinteresul total al mătușii noastre și a urmașilor ei noi, în prezent suntem siguri care ne-am ocupat de acest teren si înainte si după decesul tatălui nostru, putem cere ca succesiunea sa fie dezbătută intre noi urmași tatălui nostru, invocând procedura de UZUCAPIUNE ?
Mulțumesc tuturor celor care mi-ar putea da un răspuns.
Cel mai recent răspuns:
RodicaAurica , utilizator
16:54, 7 Martie 2022