avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere succesiune

in urma decesului mamei mele (care a fost mostenitoarea sotului ei) a tuturor terenurilor+bunuri, noi urmasii (frati vitregi +drepti) in mod normal trebuie sa ramanem mostenitori a bunurilor si terenurilor. Succesiunea nu a fost dezbatuta dupa deces si abia acum dupa aproape 15 ani se incepe. Problema este ca unul dintre frati a ingradit deja o parte desi nu s-a deschis succesiunea. A construit casa fara a avea certificat de mostenitor. Intre timp a pierdut-o, nuj cum , insa cred ca a avut datorii la banca si i-a vandut casa banca. In acea casa au venit alte persoane. Ce acte sau in ce baza legala locuisc acele persoane acolo? Este posibil sa fi primit ceva de la primarie care sa ii dea siguranta de a locui linistit pe viitor ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: condaru321 , utilizator 11:48, 30 Aprilie 2011
La primarie sau mai sigur la biroul de carte funciara puteti afla care sunt actele pe care le detin aceste persoane si care este titlul sub care detin in prezent imobilul.
In functie de actele pe care o sa le gasiti o sa puteti hotara cum procedati cu acestia in conditiile in care abia acum dezbateti mostenirea.
Exista posibilitatea ca defunctul sa-i fi facut acte pe teren in timpul vietii, sau, de asemenea, mai exista posibilitatea ca succesiunea sa se fi dezbatut si sa nu se fi declarat toti mostenitorii (desi nu cred sa se fi intamplat asta, pt. ca presupune o ilegalitate, plus martori mincinosi etc.)

Adica, sa fi dezbatut succesiunea si sa fi declarat ca este unic mostenitor :strambatura:

Daca nu aveti pretentii cu privire la acel teren, puteti dezbate succesiunea fara a-l include in masa succesorala, si veti avea oricand posibilitatea sa suplimentati succesiunea in situatia in care se vor clarifica lucrurile.
Va multumesc pentru raspuns. Am inteles opinia dvs. In mod personal nu ma intereseaza situatia acelui imobil plus terenul din jur, insa am inteles ca respectivul are facuta intabularea, ori stiu ca aceasta nu se poate face oricum si trebuie sa fie o baza legala la mijloc. Deci legalitate este cumva acolo. Alta intrebare as avea, in ce masura poate fi decazut din drepturile de mostenitor un erede, in situatia in care nu s-a efectuat acceptarea extresa a mostenirii prevazuta de lege, insa nici in acesti 16 ani de la moartea mamei mele care avea calitatea de mostenitor, fratele meu nu s-a ocupat nicicum de terenurile ce constituie masa succesorala fara a fi dezbatuta inca. Mai clar nu a acceptat tacit calitatea de mostenitor, nu a manifestat conduita de mostenitor, in schimb eu am platit taxele si impozitele pe terenurile agricole, le-am cultivat, le-am intretinut, am efectuat activitati specifice etc. Casa nu este inclusa in masa succesorala pentru ca am contract de vanzare -cumpare pe constructii si 1000m + intabulare.
Ii poate fi "luata" calitatea de mostenitor in cazul acesta, neocupandu-se deloc de aceste terenuri ca si mine, chiar daca nu era dezbatura succesiunea, in toti acesti ani de la decesul mamei mele?
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie foarte incalcita:

In anii 90-92 s-a emis titlu de proprietate asupra terenurilor pe numele strabunicului care era decedat si la mostenitori sunt trecuti copiii lui printre care si bunicul meu.In toata aceasta perioada fratii/nepotii s-au inteles intre ei si fiecare si-a folosit bucata de pamant.Din pacate bunicul nu a facut succesiunea si a decedat acum cateva zile.Ce sanse are tatal meu sa poate face o succesiune?
Mentionez ca
1)nu doreste/dorim sa mostenim ce nu ni se cuvine
2)a luat legatura cu un avocat sa faca aceasta actiune prin proces de uzucapiune si a zis ca nu se poate.
Ce ma sfatuiti?
multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
condaru321, utilizator
Bună seara,

Dacă pe terenul respectiv au fost trecuţi moştenitorii celui care i se cuvenea proprietatea, deci cei x copii ai acestuia, printre care şi bunicul dv., atunci nu mai era nevoie ca bunicul dv. să dezbată succesiunea după străbunicul dv., cel puţin nu pentru terenul/terenurile din titlu, pentru că este deja (co)proprietar.

Tatăl dumneavoastră poate să dezbată succesiunea direct după bunic.

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)