avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se poate transforma un spațiu comun al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se poate transforma un spațiu comun al asociației de proprietari în spațiu comercial?

Buna! In calitate de chirias pers juridica(SRL)al unui spatiu aflat in condomeniu al asociatie de proprietarii trebuie sa obtin acordul de fctionare de la primarie.Am fost cu actele solicitate printre care si contractul de inchiriere... s-a constata ca spatiul inchiriat nu are destinatie de spatiu comercial....fiind in fapt o camere la parterul blocului ..cu acces prin intrarea in scara blocului... . Astfel ,mi-a fost recomandat ca spatiul sa fie transformat in spatiu comercial prin decizia asociatiei.......Totusi, innainte trebuie verificat daca planurle blocului denota situatia constatata, adica daca prin extrasul de carte funciara a blocului apare sau nu apare prevazut existenta /inexistenat unui spatiu comercial.
Totodata, doresc sa aflu ce lege trebuie avuta in vedere pt aceasta situatie ...transformarea spatiului noncomercial in spatiu comercial.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: STOIAN VIOREL , utilizator 19:09, 21 August 2019
Este vorba despre prev. legii nrr 196 / 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor...

Din postarea dvs. nu am prea inteles despre ce fel de spatiu este vorba.
Este un spatiu comun al as. de proprietari? Este un spatiu privat (locuinta)/ Desigur, acestor spatii li se poate schimba destinatia initiala, in anumite conditii, iar as. prop. are un rol determinant.
Pe site-ul Registru Comertului puteti gasi un formular special pentru a obtine aprobarea as. prop.
Vedeti cine este proprietarul spatiului care trebuie sa va inchirieze acel spatiu (proprietate comuna sau privata), apoi va trebuie acordul proprietarilor "direct afectati" (sus-jos, dreapta stanga), acordul com. ex. al as. prop.
Este mai greu la inceput, dar sper sa va descurcati. Depinde si ce vreti sa comercializati pe-acolo...
Succes!
Buna ziua,Adam...Multumesc,pt raspuns!
Detalii suplimentare........ma gandesc ca pot fi utile, poate chiar poti sa-mi spui ce urmeaza sa fac.
Spatiul inchiriat este spatiu comun...nu este in proprietatea unei pers f/j. este inregistrat la reg if ca si pct de lucru avand ob activ birou asig,traducerii,xerox,acte auto...Acum trb sa obtin acordul de functionare de la primarie(chiar trebuie?)....problema este ca cei de la primarie nu pot da acordul decat daca spatiul este /apare ca are destinatie de spatiu comercial. Acest spatiu are 8mp..la parter(prbil initial avand destinatie de loc pt administrare/uscatorie) In ctrct de inchirieire este trecut ca este camera uscator..si nu spatiu comercial(daca stiam dinnainte...ce trebuie....!!!! treceam spatiu comercial)...Deoarece am inteles de la serv. urbanism ca trb schimbata destinatia prin acordul asociatiei....Ma gandesc daca se poate incadra ca si spatiu comercial ?Unde/ce lege tb sa caut?i .......Am cumva sansa sa rezolv doar prin decizia asociatie ...atasata la contract fara sa mai trec prin alte canoane(extras de carte funciara si modificarea destinatiei),?...Va /poate primi primaria o astfel de solutie?
Domnule Stoian,
Daca acel spatiu este proprietate comuna si as. prop. daca are aprobarea proprietarilor, poate sa inchirieze acel spatiu, Atunci este limpede, mai intai inchiriati acel spatiu de la as. prop. pentru activitatea respectiva. In mod normal as. prop. inregistreaza acel contract de inchiriere la ANAF .
La dosarul pe care o sa-l prezentati la Primarie, atasati in copie contractul respectiv, precum si documentul despre care v-am scris, document care dovedeste schimbarea destinatiei spatiului . Pentru aceasta, mergeti pe site RComertului si la rubrica "Formulare", o sa gasiti si tipizatul necesar schimbarii destinatiei acelui spatiu.
Important este sa obtineti spatiul de la asociatie. Atentie la clauze, in reste, este floare la ureche! Daca mai aveti intrebari, va stau la dispozitie.
Stima, A. Grecu
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Adam Grecu, utilizator
Multumesc!
Inteleg...tb sa merg la reg.com.....
Deci.......sa vad daca am inteles ....Daca obtin de la reg com schimbarea destinatiei spatiului cei de la primarie nu mai au de obiectat ......sa aduc si altceva. cu privire la destinatia spatiului inchiriat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament Narcis Alexandru Narcis Alexandru Detin 2 apartamente la parterul unui bloc pe care vreau sa le inchiriez la diverse societati (contabilitate, servicii, avocati, etc). Intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu omul70 omul70 Proprietarii unei scari vor sa inchirieze un spatiu comun aflat la parterul scarii, spatiu cu alta destinatie decit cea de lecuinta si in care isi desfasoare ... (vezi toată discuția)
Acceptul locatarilor pentru infiintarea si desfasurarea activitatii societatilor comerciale la parter sorin12 sorin12 Buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:sant proprietarul unui spatiu comercial situat la parterul unui bloc de locuinte,care are destinatia ... (vezi toată discuția)