Sunt pensionata de boala (tetrapareza, Cf Legii 263/2010) si primesc pensie de invaliditate 911 lei + indemnizatie handicap 50 lei, in total 961 lei.
Banca la care primesc pensia m-a anuntat prin SMS (15 Iulie) ca s-a instituit poprire pt suma de 3000 lei si se mentioneaza numele executorului.
De la banca mi s-a spus ca tot ce trebuie sa fac este sa cer verbal deblocarea fiindca e pensie de boala, si ca banii NU S-AU VIRAT in contul executorului.
Ulterior am facut cerere scrisa la banca pentru a clarifica situatia, fiindca nu stiam daca e legal sa se popreasca pensia de handicap. Am indicat telefon si mail pt raspuns.
La o luna dupa aceasta (15 August), am primit din nou pensia de handicap doar ca acum BANCA A POPRIT SI A VIRAT in contul executorului suma de 300 lei!
Banca m-a anuntat tot prin SMS de acest lucru, si ca pot lichida SUMA CARE A RAMAS (adica diferenta de 651 lei) si care este exceptata de la poprire.
1) Este legala poprirea pe banii din pensia + indemnizatia de boala? (Din punctul meu de vedere pensia si indemnizatia deriva din aceeasi boala - tetrapareza).
Daca este legala pe ce baza? Conform carei legi executorul poate popri pensia de boala?
2) Care sunt concret pasii de urmat ca sa evit poprirea pensiei de boala?
Sa cer sa mi se vireze pensia prin mandat postal?
Daca trebuie apelat la instanta am sanse de castig? Sunt sau nu in termen?
Pensia de boală, fiind pensie de asigurări sociale, poate fi supusă popririi.
Indemnizația de handicap, nu poate fi urmărită pentru nici un fel de datorie.
Limitele urmăririi veniturilor bănești, sunt reglementate prin ART. 729 din Codul de procedură civilă.
Pensia este pensie, și nu are relevanță că este de boală, de urmaș, sau de bătrânețe.
Din pensia de 911 lei, vă poate reține 33%.
Din indemnizația de handicap, nu vă poate reține nimic.