avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociat din societate cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociat din societate cu datorii

Buna! Am nevoie de un sfat intr-o situatie mai delicata:
Sunt asociat la un SRL (capital social 2 mil) alaturi de alti 2
asociati. In urma cu 2 luni unul din asociati si-a exprimat intentia
de a parasi firma, solicitand ca despagubire un utilaj din dotarea
firmei, practic bunul cel mai valoros din activul firmei.
Utilajul respectiv este luat pe credit si gajat fata de banca, credit
din care mai raman de achitat rate in valoare de aprox 8000 EUR.
In acelasi timp firma are datorii la un partener de afaceri in valoare
de 14000 EUR, precum si un contract neonorat inca fata de alt partener
de afaceri pentru care au fost incasati alti 12000 EUR fara sa se
livreze nimic in schimbul banilor.
As dori sa stiu daca exista si care este temeiul legal pentru ca firma
sa fie obligata sa il despagubeasca pe asociatul, care isi exprima
dorinta de apleca.
De asemenea as dori sa stiu ce optiuni are firma de a-l obliga la
asumarea unei parti a datoriilor financiare la plecare.
As dori sa stiu de ce alte parghii ma pot prevala eu ca asociat pentru
a-l impiedica in a obtine o despagubire din partea firmei.
In cazul unei evaluari din partea unui expert evaluator mi s-a spus ca sunt luate in calcul si aspecte de ordin ne-material in evaluarea firmei (pozitie pe piata, know-how, infrastructura existenta, etc). Este adevarat sau se iau in calcul doar active?
Multumesc
George Ionescu
Cel mai recent răspuns: cristop , utilizator 10:22, 25 Mai 2006
Ca temei legal, va indic Legea 31/1990, art.226, care prevede ca retragerea unui asociat din societate a unui asociat se face:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în baza unei hotărâri a tribunalului, pentru motive temeinice, cand actul constitutiv nu prevede nimic in acest sens sau când nu se realizează acordul unanim.
Aceeasi lege spune ca drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.
In ceea ce priveste practica instantelor, acestea au decis ca:
- urmare a retragerii din societate, asociatul respectiv are dreptul la beneficii şi la suportarea pierderilor până în ziua retragerii sale, cuvenindu-i-se pentru părţile sale sociale o sumă de bani echivalent al cotei sale de participare la capitalul social al societatii raportat la valoarea activului net deţinut de societate, calculată după ultimul bilanţ aprobat.
-drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate se calculează în raport de valoarea reală a activelor de la data retragerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot iesi dintr-un srl cu actionariat 50% la 50%? ContSters277603 ContSters277603 Suntem 2 asociati iar relatiile sunt tensionate.Firma este infiintata de 12 ani si are ca domeniu de activ.constructii si exploatare materiale de ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat ciuleandra ciuleandra Am o problema si anume vreau sa ies dintr-o societate unde sunt si administrator pentru ca m-am despartit de asociatul meu...eram si iubiti :( si acum el nu ... (vezi toată discuția)