avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... montarea de apometre cu transmisie radio in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

montarea de apometre cu transmisie radio in apartament

buna ziua, locuiesc in Ploiesti in apartament proprietate personala si asociatia de locatari a pus un afis pe scara prin care anunta sa permitem accesul delegatilor firmei ISTA pentru montarea apometrelor in data de 23.08.2019. Mentionez ca toti locatarii au apometre montate in ap.iar acum nu stiu de unde a aparut aceasta hotatararesi a cui a fost ideea. Eu nu am semnat nici un tabel dar am luat legatura cu vecini care unii au semnat tabel , altii nu sunt de acord. Se spune ca minoritatea se supune majoritatii. Întrebarea mea este urmatoarea : ce se intampla in cazul in care eu nu doresc sa montez aceste noi apometre cu transmisie radio? Este efectul *de turma?” sa facem toti la fel? Eu am deja apometre in ap. si administratorul spune ca daca nu pun din cele noi , mi se vor pune la plata toate pierderile de apa.de pe scara.Este adevarat? Eu si asa am o pensie mica si nu fac fata acestor plati de noi apometre si nu le vad rostul. Firma IISTA nu este de incredere si are niste costuri mari. Eu nu sunt de acord cu ea si nimeni nu ne-a intrebat daca dorim cu alta firma. Întrebarea mea este daca nu montez aceste noi apometre si raman cu cele veci care sunt Zenner si functioneaza foarte bine ce se poate intampla? Mi se pot pune la plata intretinerii toate pierderile de apa asa cum am fost amenintata ?Ce temei legal exista pentru a ma obliga sa montez alte apometre? Cu stima, va multumesc pentru timpul acordat si astept raspuns. Ioana mail ioanadescu@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:25, 21 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e singurul caz reclamat pe acest forum si cred ca aceasta firma a mai fost mentionata.

In principiu, legal, nu se intimpla nimic daca nu va montati apometru cu transmisie radio. Este pur si simplu un abuz. Nu va poate considera la pausal, din moment ce aveti deja montat apometru. Daca respectati in continuare regulile de transmisie a indexului, lunar, nu exista nici o problema. Apometrul cu transmisie radio nu este decat un apometru obisnuit, care are montat deasupra un modul de transmisie. Nu e mai precis.

Legea 196/2018 mentioneaza la art. 32 doar obligatia de a avea apometru, nu spune ca exista obligatia de a fi apometru cu transmisie radio.
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.

Exista o singura ratiune pentru montarea acestor apometre cu transmisie radio, atunci cind furnizorul de apa agreeaza acest mod de masura si se pot incheia contracte individuale direct cu proprietarul. Numai ca o astfel de varianta implica acordul tuturor proprietarilor prin semnatura, in conditiile :
- ahizitia si verificarea metrologica ulterioara a apometrului e platita de proprietari
- solutia tehnica (tip de aparat, mod de citire etc) este aleasa de furnizor
- executantul montajului este agreat de furnizor

Exista asfel de solutii in diferite orase din tara, dar nu in modul cum procedeaza asociatia dvs. E pur si simplu un abuz si puteti reclama acest lucru catre primarie, conform art. 102 din aceeasi lege, sau, daca nu aveti sprijin,puteti apela si la instanta de judecata.

Apometrul este proprietatea dvs. si nu se pot lua hotariri de catre nimeni din asociatie, legate de proprietatea individuala, ci doar legate de proprietatea comuna.

Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! sunt locatara unui apartament intr-un bloc cu pierderi ... AnaCaram AnaCaram Bună ziua! Sunt locatara unui apartament intr-un bloc cu pierderi foarte mari de apa. În urma cu câteva luni de zile , am semnat un acord prin care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Poți să iți pui doar tu apometre? un bloc cu 10 etaje nu are ... Aura Maria Aura Maria Poți să iți pui doar tu apometre? Un bloc cu 10 etaje nu are apometre deoarece proprietarii nu doresc, fiind cate 1 sau 2 in apartament se preferă ... (vezi toată discuția)